В. Търново част от световната премиера на новия проект на саксофонистите от “Сигнум”

Публикувано на вт, 14 сеп. 2021
128 четения

Велико Търново ще е един от трите български града, в които музикалните провокатори от Германия ще представят за пръв път своя нов проект “Goldberg nights”. На 23 септември от 19,00 ч. в МДТ “Константин Кисимов” публиката ще чуе специално написаната за проекта творба на американския композитор Джийн Прицкер “Goldberg Blues Variations”.
Вдъхновен от “Голдберг вариации” на Йохан Себастиан Бах, техният прочит на популярната пиеса ще миксира в един въздействащ спектакъл мистични и носталгични тълкувания на темата за нощта. Ще ни срещне с нейната интерпретация в музиката на композитори от различни епохи като Шуберт, Шопен, Гершуин, Райх и на едно ново за нашата публика име – Кай Шумахер. Шумахер е екстраординерен пианист и признат композитор експериментатор, който се включва в проекта на саксофонистите със своя творба и с личното си сценично участие. А зад името “Сигнум” стоят харизматичните инструменталисти Блаж Кемперле, Айрапет Аракелян, Алан Лужар и Гуерино Белароза.
Дни преди концерта във Велико Търново музикантите от “Сигнум” споделиха какво стои зад техния артистичен знак в музиката и какви са очакванията им за новото им европейско турне: “Свиренето на саксофон в света на класическата музика е уникално и специално в същото време. Ние свирим музика от композитори, които ни докосват и в които вярваме. Палитрата на композиторите е много широка, но от друга страна ние винаги търсим нова музика, нови пиеси, които са подходящи за нови аранжименти и за нови предизвикателства. Вярваме, че публиката навсякъде е способна да разпознае уникалното и да покаже уважението към артистите, които са уникални, споделящи силна любов и вяра в музиката, и в търсене на истината за музиката, която е скрита зад бележките. Музиката на живо е необходима повече от всякога – тогава, когато публиката може да ни види, почти да ни докосне и да чуе дишането ни. Записът не може да замени живото действие и ние вярваме, че публиката, докато се наслаждава на концерта, винаги ще разпознае артистите, за които предаността към музиката е по-важна от тяхното собствено его. Като квартет от саксофони, оригиналната литература за нас е много ограничена, но от друга страна свирим на инструменти, които са близки до хармонирането на китара или пиано, едни от най-популярните инструменти във всички музикални жанрове. Това ни дава невероятни възможности да откриваме музика от различни жанрове, може да е неокласическа, понякога джаз, който е в палитрата на класическите музикални партитури. Това дава нов цвят на саксофонния квартет, нещо, което никога досега не е чувано. А музиката на нашето време – Филип Глас, Ритъмът на Америка, Пиацола, ни вълнува и ние вярваме, че тази чудесна музика ще остане завинаги. Тя е пълна с темперамент, със съвременни звуци, с любов, но от друга страна също е изпълнена с тъга, драма и отчаяние. Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове”, споделят музикантите от формацията.
Концертът е съвместна инициатива на 18 Европейски музикален фестивал Варна и 60 ММФ “Мартенски музикални дни” – Русе, и е събитие от Културния календар на Община Велико Търново.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново