В обучение на учителите са вложени около 340 000 лв.

Публикувано на вт, 13 Мар. 2018
161 четения

Около 340 000 лв. са вложени за обучение на учителите от област Велико Търново през миналата учебна година. Близо 200 000 лв. от предвидени средства за квалификация обаче са останали непохарчени. Това показва справка на Регионалното управление на образованието в старата столица, която беше представена на последната среща с директорите на училища и детски градини. Според закона за предучилищно и училищно възпитание 1 % от парите за заплати на педагогическите специалисти трябва да се харчат за квалификация, обясни началникът на РУО инж. Розалия Личева.
Общо 1707 квалификационни дейности на институционално, общинско, регионално и национално ниво са реализирани през учебната 2016-2017 г. в учебните заведения. В тях са участвали 27 315 педагогически специалисти. Всички обучения, включени в плана на просветното ведомство за квалификацията на педагогическите кадри, са реализирани. 538 учители са участвали в регионалните обучения, още 1000 педагози са се включили в работни групи с експерти по различните предмети.
Статистиката на РУО сочи, че 144 от всичките 172-ма директори на детски градини и училища са магистри, 25 са бакалаври и само двама са професионални бакалаври. Всички образователни шефове имат придобита минимум пета степен на професионална квалификация, която е най-ниската, 34 % са вече с втора степен на професионална квалификация.
В момента най-голямата група директори е във възрастовия диапазон 40-50 години. Малък е броят на ръководните кадри под 30-годишна възраст и до 35 години. Това се обяснява с изискването за 5-годишен трудов стаж, което се поставя към директорите от Закона за предучилищното и училищното образование, казват от РУО.
65, 9 % от учителите са магистри, 25,8 % са бакалаврите. “През последните години трайно младите хора, които избират да влязат в класните стаи се увеличава. М.г. 15 септември е бил първи работен ден за 224 учители. Във възрастовата граница 41-50 г. са 34,1 % от всички специалисти, а в диапазона 50-60 г. са 36,5 %. Учителите над 60 г. са 5,4 %”, обяснява Розалия Личева.
Учителите, на които предстои да се пенсионират, както и тези, които са назначени със срочен трудов договор, защото вече са пенсионери, са тези, които почти винаги отказват да участват в каквито и да било квалификации. Другите причини, поради които педагозите не желаят да се усъвършенстват професионално, са семейни или здравословни. Недостатъчната мотивация на педагогически специалисти, назначени “до завръщане на титуляра”, понякога недобре подбраните теми за обучения, също спират педагозите да ходят на семинари. Понякога училището не пуска учителите си, защото трудно им намира заместници.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново