В Ново село правят кръгла маса за отец Матей Преображенски

Публикувано на ср, 10 окт. 2018
327 четения

Кръгла маса под наслов “Велик и безсмъртен” ще се проведе в Ново село по повод 190-годишнината от рождението на отец Матей Преображенски. Във форума ще се включат литературният критик акад. Иван Радев и историкът проф. Пламен Павлов, директорът на  Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” във Велико Търново д-р Иван Александров и заместникът му доц. д-р Калина Иванова, доц. д-р Светла Атанасова и д-р Пламен Събев от Регионалния исторически музей, книгоиздателят Димитър Томов и авторът на документалния филм за отец Матей Преображенски Румяна Николова.

Кръглата маса на 11 октомври е сред събитията, които селото организира, за да почете паметта на отец Матей Преображенски. Честванията ще започнат в 10 часа с поднасяне на цветя на паметника-мемориал на възрожденеца. След това в многофункционалната зала в Ново село ще бъде открита кръглата маса.

В чест на 190-годишнината е издадена и книгата “Приказки или нравоучителни примери за всеки, който желае да стане добър. Събрал и наредил Отец Матей Преображенски”. Изданието е подготвено от Регионалната библиотека с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Неин съставител и автор на уводните думи е директорът д-р Иван Александров, редактор е доц. д-р Ния Радева, а илюстрациите са на художника проф. д-р Никола Хаджитанев.

“Идеята е с това издание да популяризира народната мъдрост, събрана и осмислена от отец Матей, да покаже непреходните й ценности и запазената й актуалност в днешното забързано ежедневие. Книгата има за цел да представи на съвременния читател майсторски разказани случки за борбата между доброто и злото, да го направи част от непринуденото повествование, да го потопи в атмосферата на барутното възрожденско време, да го накара да усети колорита на езика през този период”, обяснява д-р Иван Александров.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново