Ученици от СПГ по икономика ще работят по програмата “Практични финанси”

Публикувано на вт, 2 окт. 2018
470 четения

Ученици от Старопрестолната гимназия по икономика ще работят по програмата „Практични финанси”, създадена по проект на Джуниър Ачийвмънт България. Сборна група от десетокласници ще получават не само знания, а и практически умения в управлението на личните финанси. Младите хора ще работят под ръководството на своя преподавател Красимира Христова. Основен ментор – доброволец е Йорданка Илиева, регионален мениджър на NN България, един от корпоративните партньори по проекта.

Официален старт на програмата „Практични финанси“ за учебната 2018/2019 г. е даден в края на септември. 50 учители от страната, преподаващи различни предмети, но обединени от убеждението за необходимостта от практични знания по лични финанси, са преминали през двудневно обучение. Сред тях е била и г-жа Христова, единственият педагог от старата столица, поканен да преподава новия учебен предмет. 25 бизнес доброволци от компаниите, подкрепили създаването и въвеждането на програмата, ще влязат в класните стаи заедно с учителите.

Проектът започва пилотно през втория срок на миналата учебна година в 25 класа в страната. От средата на октомври обучението ще стартира общо в 50 класа. „Практични финанси“ е създадена е по проект, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и с подкрепата на целия финансов сектор в страната. Той се осъществява с институционалното партньорство с просветното министерство, експертното участие на Комисията за финансов надзор и Националната агенция за приходите.

„Това е интердисциплинарна програма, подходяща за ученици от първи гимназиален етап, която надгражда и разширява компетентностите, определени с държавния образователен стандарт на общообразователната подготовка. Учебната програма съчетава традиционни методи на обучение и обучение с дигитални технологии, съчетани по начин, който помага на учащите да усвояват материала по-ефективно. Много важен елемент е участието на доброволците от бизнеса, които ще подпомогнат учениците в усвояването на финансовите понятия с практически казуси и съвети”, обясни г-жа Христова.

Програмата насърчава инициативата на учениците, а ролята на учителя и доброволеца е да бъде фасилитатор и ментор. За упражняване и проверяване на усвоените понятия са предвидени интерактивни тестове. Включените задачи предлагат възможност за индивидуална и екипна работа, ролеви игри, работа по проекти, участие в състезания. Препоръчани са посещения във финансови институции. Очаква се учениците да изградят умения за организиране на работа в екип, планиране и провеждане на проучвания, анализ на резултатите, формулиране и аргументирано представяне на изводи и идеи, водена на дебат.

„За нашите ученици участието в програмата ще обогати финансовата им грамотност, като им даде гледната точка на потребители на финансови услуги. Във втори гимназиален клас те ще имат възможност да застанат от другата страна на финансовата система, като в рамките на отрасловата и специфична професионална подготовка се запознаят по-задълбочено с корпоративните, публичните и международните финанси”, посочи Красимира Христова.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново