Ученици от Хуманитарната гимназия се запознаха с творчеството на Радка Пенчева

Публикувано на ср, 22 Ян. 2020
160 четения

Учениците от Клуба по творческо писане към библиотеката на Читалище “Надежда” и Хуманитарната гимназия във В. Търново се срещнаха с Радка Пенчева – литературен изследовател и директор на къщата-музей “Емилиян Станев” в старата столица. В непринуден разговор авторката запозна присъстващите гимназисти с няколкото свои книги.
“В тази среща главното, което искам да покажа е, че съществува и такъв вид литературна критика, която клони по-скоро към литературната история и която се прави на базата на много стари издания и архиви”, каза Пенчева. Тя разказа и за дългогодишната си работа в единствения действащ музей на един от най-бележитите български писатели – търновеца Емилиян Станев. Гостенката сподели, че нейната сестра също е завършила тази гимназия и затова тя се чувства част от училището, тъй като е била на няколко родителски срещи вместо майка си.
На срещата присъства и Бисера Дживодерова, библиотекар в Читалище “Надежда”. Тя припомни, че Клубът по творческо писане “Главна буква” в момента включва 15 любители на писаното слово. Сред тях са и две вече изявени млади авторки като Ива Георгиева, която спечели националния конкурс за любовен роман на издателство “Буквите”, и Филиз Ахмедова, която миналата година завоюва второ място в международния литературен конкурс “Не на дрогата”. Тя подчерта, че е важно младите хора да имат желание да четат и да пишат и сподели, че и този път им носи предложения за участие в различни литературни конкурси.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново