Участници от 36 държави идват на семинара по българистика

Публикувано на чт, 11 юли 2019
258 четения

Участници от 36 държави на 4 континента идват на 42-я Международен летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет. Организаторите очакват около 110 души от Европа, Азия, Африка и Америка. Повечето от тях са студенти, докторанти и преподаватели българисти, но има и такива с друга професия като софтуерен инженер, журналист, банков служител, ветеринар, лекар, адвокат, екскурзовод, музикален педагог, библиотекар, изследовател.
“Доказателство за това, че сме създали добра и приятна атмосфера за работа, е фактът, че имаме 17 участници от предходни години, които се връщат отново. 68-годишният пенсионер Уолтър Ейлиът от Англия идва за 12-и път. Томас Тракателис от Гърция е за 8-ми път тук, Войчек Скшипчак от Полша, който е преводач в Европейския парламент, идва за 6-и път и т.н.”, каза доц. д-р Валерия Тодорова, зам.-директор на семинара.
Най-младият участник тази година е Анна Иванова от Украйна. Тя е на 10 години и ще усвоява българския заедно със своята майка. Най-възрастният участник е 70-годишната Хилари Бейли от Великобритания, която е музикален педагог. За първа година има участници от Азербайджан и Виетнам.
По традиция най-многобройни са групите от Украйна, Русия и Япония, следвани от Германия, Сърбия, Румъния и Китай. Ще пристигнат хора и от български произход като Михаил Сергеев и Анна Иванова от Украйна, както и Кирил Германов от Канада, който е студент с българско гражданство.
“Обучението включва практически занятия по български език и 9 специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците. Особено голям е интересът към българското кино, българската литература, изобразителното ни изкуство, етнография, фолклор и др. Ще има специални семинари на английски език, които са за участници, незнаещи български, но искащи да го учат и да опознаят страната ни. За тях са предвидени семинар “Култура и изкуство на България” и “История и култура на България”. За първи път тази година сме включили и семинара “Туризъм, многоезичие и превод”, разказа повече за програмата Валерия Тодорова.
Първите дни семинарът ще се провежда във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, а последните на Българското черноморие, в курортен комплекс Албена. Семинаристите ще посетят В. Търново, Арбанаси, Жеравна и Враца.
В рамките на програмата, участниците ще изучават български песни и танци. Интересът към това винаги е много голям и всички се включват с огромно желание. Тези занятия ще се проведат, както обичайно, под вещото ръководство на Петър Петров, който е ръководител на ансамбъл “Българче”.Традиционно ще се проведат и вечери на българската литература, на нациите, на интернационалната и на българската кухня. Във вечерта на българските занаяти жените от Работилница “Седянка” ще демонстрират традиционни практики от бита на българина, съчетано с уъркшоп, в който да се включат и участниците в семинара. Ще бъдат изнесени фолклорен и класически концерт и ще се прожектират два български филма. Откриването на семинара ще е на 15 юли в 10,30 ч., в Аулата на ВТУ, почетен гост на събитието ще е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Николай ВЕНКОВ
снимки Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново