Участник във Венецианското биенале показва творбата си във Велико Търново

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
105 четения

Жанна Кадирова, която е едно от големите имена на съвременното визуално изкуство в Украйна, ще представи творбата си “Паляница” във В. Търново. Тя ще гостува в клуб ТаМ на 28 ноември от 18 ч. по покана на Федир Александрович – украински артист, който живее в старата столица от 2022 г.
Творбата “Паляница” (“Palianytsia”, в превод “Хляб”) е показвана на Венецианското биенале за съвременно изкуство през 2022 г. и представлява хлябове, някои от които нарязани на филии. Кадирова ги създава от гладки речни камъни, които събира от планинска река близо до малко село в Западна Украйна, където се преселва в началото на войната заедно с Денис Рубан, съавтор на творбата. Творческата работа по създаването на “Паляница” помага на Кадирова да намери смисъл да продължи в първите дни след началото на войната. “Всеки акт на творчество помага на хората да бъдат видяни и гласовете им да бъдат чути”, смята художничката.
Жанна Кадирова е родена през 1981 г. в района на Киев. Тя няколко пъти е представяла свои творби на Венецианското биенале като част от украинските национални павилиони или от международни проекти. Изложбеното пространство и спецификите му са в основата на повечето творби на Кадирова. Отклонявайки се от естетическите канони на социалистическия идеал, който все още присъства в наследството на съвременна Украйна, гледната точка на художничката е частично повлияна от ценностите, с които се асоциират сегашните строителни материали. Ето защо керамичните плочки, стъклото, камъкът и бетонът често са главно действащо лице в нейните творби, посочват от клуб ТаМ.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново