Уникални фотоси показват връзките на Емилиян Станев с родния му град

Публикувано на ср, 27 Мар. 2019
198 четения

Уникални фотоси, свързани с посещенията на Емилиян Станев във В. Търново, са показани за първи път в изложбата, подредена във фоайето на Двореца на културата и спорта “Васил Левски”. Експозицията е посветена на 112-ата годишнина от рождението на писателя и гостуването в старата столица на постановката “Антихрист”, която ще бъде представена на 27 март. Неин режисьор е Бойко Илиев, който е поверил главните роли на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Николай Сотиров и Елена Петрова. За написването на романа “Антихрист” Емилиян Станев черпи творческо вдъхновение от родния град, свидетелство, за което е писмото до Илия Манев от 1968 г., когато романът е с работното заглавие “Житие на грешника и смешника Теофил”. В изложбата са използвани фотографии на Илия Манев, Иво Хаджимишев, Иван Русков, Николай Качаков. Оформлението на експозицията е дело на младата фотографка Мария Ангелова.
Самите фотоси са собственост на великотърновеца Тихомир Манев, които е наследил от своя баща, който е бил приятел на писателя. “За Емилиян Станев В. Търново има голямо значение. Винаги, когато е писал историческите си творби “Легенда за Сибин, преславният княз”, “Търновската царица” и особено “Антихрист”, той е идвал тук, за да черпи вдъхновение. Това са снимки от тези негови посещения, които Тихомир Манев дойде и ни показа”, разказва Радка Пенчева, уредник на къщата-музей на “Емилиян Станев” във В. Търново. Снимките показват посещенията на писателя в Преображенския манастир и манастира “Св. Троица”, в Клуба на културните дейци, в Радиозавода и други.
По думите ѝ къщата-музей разполага с над 1000 снимки на писателя, но тези обогатяват познанието за връзките на твореца с родния край. Той винаги е говорил за В. Търново с голяма обич и възхита, припомня Пенчева.
Тихомир Манев се е срещал с големия творец повече от 20 пъти благодарение на приятелството на баща му с него. “В моите спомени той остава много мислещ човек и голям патриот. Не познавам друг човек, който толкова много да обича България. Целият му живот беше отдаден на родината”, споделя Манев, който има желание един ден да предостави фотосите от семейния архив на къщата-музей.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново