Уникален кръст с частица от Христовото разпятие показаха в Изложбените зали

Публикувано на чт, 11 юли 2019
199 четения

Кръст с частица от Христовото разпятие показаха за няколко часа в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Ценната реликва беше показана при откриването на изложбата “Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878-1941)”. Кръстът-енколпион придоби световна популярност. Златният артефакт беше намерен от археолог проф. Константин Тотев в хоросанова камера зад олтарния стълб на новооткритата Църква № 23 на хълма Трапезица. Уникалната находка е с ювелирна византийска изработка и тежи 75 грама. Датирана е към втората половина на 12 век.
Освен кръста, при откриването на изложбата за първи път пред публика в старата столица бяха показани сребърни и златни обеци и наушници, част от реликварий във вид на човешка фигура с позлата и емайл, позлатен медальон с орлица, хранеща пилето си, и други находки. Всички те са открити от проф. Тотев и доц. Деян Рабовянов при археологическите проучвания на Трапезица през лятото на 2018 г. Ценните находки предстои да бъдат експонирани в посетителския център на Архитектурно-музеен резерват “Трапезица”.
Камерната изложба “Стенописите от Трапезица през погледа на художника Васил Димов (1878-1941)” включва 7 големи маслени копия на стенописи от църквите на хълма. Те са изработени от художника през 1903-1904 г., непосредствено след приключване на разкопките през 1900 г. Освен тях са показани и серия акварелни рисунки и ескизи, свързани с художествената украса на разкопаните по това време 14 църкви.
Копията, рисувани от художника Васил Димов, имат много по-съществено значение от обикновена художествена документация. За голяма част от стенописите, открити в началото на ХХ в. на Трапезица, а и за някои стенописни композиции от църквата “Св. ап. Петър и Павел”, те остават единствената надеждна информация.
Изложбата, която бе открита на 10 юли, ще може да бъде разгледана до 30 октомври. Организатор е Регионалният исторически музей със съдействието на Община В. Търново. Всички оригинални материали са предоставени от фонда на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново