Цветни ноти и петолиния грейнаха в кабинет по пиано

Публикувано на ср, 12 Сеп. 2018
581 четения

Учителят по пиано в СУ “Емилиян Станев” Десислава Братоева ще приема в още по-уютен кабинет децата, които ще изучават нейния инструмент през новата учебна  година. Преподавателката решила да преобрази мястото, където работи с младите музиканти,  защото е убедена, че и малки и големи обичат домашния уют. Иска да освободи децата от напрежението, което имат всеки ден по време на учебния процес.

“Когато влязат в една светла и слънчева стая, те имат всички предпоставки да се отпуснат. Подбрала съм ярките нюанси на оранжевото и зеленото, които успокояват, но и зареждат. Искам да им влея нови сили, защото малчуганите идват при мен изморени и разконцентрирани, трябва им кратък отдих, за да се настроят за занятието, което им предстои. В това време ги разпитвам какво става в училището, те споделят емоциите и преживяванията си”, разказва усмихната преподавателка, която има 16 години трудов стаж като учител. С децата от първи клас Деси Братоева работи по 15 минути два пъти в седмицата, а заниманията с по-големите продължават по 40 минути.

Братоева имала желание да сложи в кабинета си електрическо пиано на батерии, което се развива и завива, съпругът й донесъл от Япония, но нямало достатъчно място. За това донесла един стар куфар, в който поставила винилови плочи. На стената направила петолиние, върху което, по подобие на нотите, са накацали пеперуди. На кушетката пък има две миниатюрни възглавнички, които също приличат на ноти. Братоева е убедена, че това е един от начините децата да заобичат интуитивно пианото, а свиренето да е радост и удоволствие за тях.

Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново