Цветелина Максимова изненадва минувачи със “Съобщение в кутия”

Публикувано на ср, 21 сеп. 2022
250 четения

Великотърновският художник Цветелина Максимова ще изненада минаващите край Клуб “ТаМ” жители и гости на старата столица с творбата си “Съобщение в кутия”. Изложбата е част от инициативата “1 m2 изкуство”, която се организира от домакините и кураторката Мартина Йорданова, а откриването ѝ е на 23 септември от 18,30 ч. на ул. “Велчо Джамджията” 16.
Произведението “Съобщение в кутия” е пластичен обект във формата на колет без адрес и ясно съдържание. Кутията виси в пространството с фиксирана към тавана позиция, но все пак полюшвана, завъртана, пътуваща. “Пратката” е едновременно скована от ограниченията, но и търсеща освобождението, разкриват организаторите на изложбата.
На великотърновската публика Максимова е позната и като лендарт артист. Като съосновател на арт група “Дупини” е сред организаторите на ежегодния международен симпозиум “Изкуство – Природа” в Габровци. Участвала е в многобройни артистични резидентски програми във Франция, Япония, Израел и Сърбия, а през месец октомври ѝ предстои участие в международното биенале в Цукуба, Япония. Тя е художничка на свободна практика, която работи в областта на живописта и съвременните визуални изкуства. Борави с класически и експериментални техники и предпочита природните материали – натурални пигменти, дърво, хартия.
Събитието е подкрепено от Община Велико Търново и е част от Културния календар на града.
Фокусът на четвъртия сезон на проекта е представянето на автори, които имат връзка със старата столица и региона. Максимова е предпоследният артист, който ще изложи свое произведение в пространството с големина от около 1 квадратен метър.
В празничните дни гостите на града и любителите на визуални изкуства ще могат да посетят и изложбите на Иван Узунов в галерия “Narrativa”, която ще бъде открита на 22 септември от 19 ч., и на артистите Хеда Хоран, Филип Вест и Кааре Рууд в галерия “HEERZ TOOYA”, чието откриване е на 24 септември от 18 ч., посочват от Клуб “ТаМ”.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново