Цанко Петров представя изложбата “Сърцето на поета”

Публикувано на чт, 8 Ное. 2018
226 четения

Големият великотърновски художник Цанко Петров зарадва почитателите на изобразителното изкуство в старата столица с изложба, която беше открита вчера в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Експозицията включва 27 негови произведения, като част от тях са моливни рисунки, обединени в цикъла “Петербург. Академията”. Другият цикъл е озаглавен “Сърцето на поета”. Той дава името и на цялата експозиция, която творецът представя.
“Този цикъл е посветен на живота и делото на великотърновския поет Николай Колев. Двамата с него сме от първия випуск на Великотърновския университет. В ония първи години не можеше да си представим сбирка на художниците без неговото участие. Той беше наш приятел и сподвижник”, споделя Цанко Петров.
Музата на художника – Галина Цветкова, също е избрала ноември, за да покаже най-новите си творчески търсения пред великотърновската публика. Следващата седмица тя ще подреди в залите “Рафаел Михайлов” 25 свои творби. Авторката разказва, че “Чувал ли си – не съм чувал” представлява художествена изложба от реплики на бележити шедьоври на изкуството, селектирани по чувство извън контекста на епохи, направления и философски “изми”. Устойчивото им признание във времето ги трансформира от обект на възхищение в източник на вдъхновение и творчески мотив. “Авторската намеса в тази изложба е интерпретирането им в алгоритъм за преосмисляне на съществуващия респект към изкуството и по-конкретно, провокиране и осъзнаване на неговия потенциал да променя света. Ще поддаде ли, ще устои ли, или ще трансформира изкуството тежестта от асоциативната обремененост на нещата, до които се докосва? Заставам зад убежденията, че художественото наследство не е статичен и завършен интелектуален багаж на цивилизацията и художникът владее силата да превърне всяка повърхност в художествено пространство”, споделя Галина Цветкова.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново