Триумф на лауреати на „Сребърна Янтра“ на най-големия музикален конкурс в Молдова

Публикувано на пн, 26 Ное. 2018
272 четения

В 16-годишната история на най-големия международен конкурс-мемориал „Doua Inimi Gemene” в Молдова, организиран в памет на звездната артистична двойка Дойна и Йон Алде Теодорович, за седми път Голямата награда получи български адрес. Спечели я 10-годишният Максим Ялнъзов от Варна, а честта да представят България заедно с Християна Дънкова (25 г.) от Добрич, им бе гласувана като лауреати на великотърновския конкурс „Сребърна Янтра“.

„За първи път тази година задължителните песни на румънски език от репертоара на Дойна и Йон Алде Теодорович се изпълняваха с оркестър. Още по-вълнуващото бе, че това е „Cristofor Alde-Teodorovici Orchestra”, съставен от изключителни млади музиканти и ръководен лично от сина на звездната двойка – Кристи“ – разказа след завръщането си от Кишинев Румяна Начева – селекционер за България и член на международното жури на конкурса мемориал вече 15 години.

„Две сърца близнаци“ (както се превежда името на конкурса) се провежда в две възрастови групи – 10-15 год. и 16-40 год. и винаги е под най-висш патронаж – министър-председател или министър на културата.  Международното жури, председателствано тази година от  засл. артистка Гутиера Продан, присъди голямата награда в първа група на 10-годишния много артистичен и талантлив варненец Максим Ялнъзов за изпълнението на песните „Дон Жуан“ (м. Йон Алде Теодорович) и „Отиват си птиците“ (м. Нелко Коларов). Максим за първи път пя с оркестър и въпреки силната конкуренция, защити повече от достойно името на страната ни, честта на своя град и на конкурса „Сребърна Янтра“, а също и на Фондация „Димитър Бербатов“, член на чийто клуб на „Успелите деца на България“ е от две години.

„Искам да благодаря на Максим Ялнъзов, неговия вокален педагог Мила Маврова и на семейството му за отличното представяне в Молдова. Специална благодарност и на втората представителка на България в този толкова авторитетен и силен конкурс – Християна Дънкова (25 г.) от Добрич. Хриси се върна с втора награда, но конкуренцията при 16-40-годишните наистина беше много голяма. Със сигурност Християна можеше да бъде и Гран при, защото блестящо изпълни с оркестъра „Сяра албастра“ (м. Йон Алде Теодорович) и своята авторска песен „Дошъл назаем“ (м. Р. Колева)“ – допълни впечатленията си от Молдова г-жа Начева.

Така в 16-годишната история на конкурса-мемориал „Две сърца близнаци“, който тази година в деня на гала концерта в Националния дворец на културата „Н. Солак“ в Кишинев отбеляза 60-я рожден ден на Дойна Алде Теодорович, седем пъти „голямата награда“ – Гран при е с български адрес: Пламен Пътов (2004 г.), Кремена Кряколова (2007 г.), Кристина Дончева (2011 г.), Антония Маркова (2014 г.), Йордан Марков (2016 г.) и Максим Ялнъзов (2018 г.). През 2007 г. за принос в популяризирането на творчеството на композитора Йон Алде Теодорович и поета акад. Григоре Виеру (кандидат за Нобелова награда за литература) зад пределите на Молдова с „Гран при“ е удостоен и селекционера на конкурса за България  – Румяна Начева, директор на МК „Сребърна Янтра“. През 2017 г. по повод 25 години дипломатически отношения между Молдова и България, премиерът на страната Павел Филип награди двама българи с Почетен диплом – първа степен – великотърновката Румяна Начева и инж. Венцислав Чипев  – бизнесмен от Пловдив.

Сн. личен архив

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново