Трима великотърновски автори влязоха в Годишника “Любослов” – Чикаго

Публикувано на вт, 12 Февр. 2019
198 четения

Трима търновски автори влязоха в Годишника “Любослов” за 2018 г., който е издание на Съюза на българските писатели в САЩ и по света със седалище в Чикаго, Илинойс, САЩ.
В излезлия от печат VII пореден брой са включени три разказа на Владимир Шумелов – “Воайор”, “Самоубийството” и “Плутон”. Здравка Владова-Момчева, която от години живее и твори в британската столица Лондон, присъства с произведенията “Интервю със себе си” и “Отдалечена връзка”. В изданието е публикуван и разказът “Последен изпит” на Миролюб Влахов, който живее в Мерданя.
Писателският съюз в САЩ съществува от 2010 г. Основан е в Чикаго и е регистриран по всички закони на щата Илинойс и Федералните закони на страната. Целта му е да популяризира българската литература в Америка и по света, да подкрепя и насърчава творците на българското слово навсякъде, където живеят българи. Първият алманах на Съюза излиза през 2012 г. под името “Българско слово и багри от САЩ и света” с подкрепата на Агенцията за българите в чужбина и е посрещнат с изключителен интерес от читателите и критиката. Втората книга-годишник със заглавието “Любослов” е публикувана през 2013 г.
В началото на 2019 г. се появи поредният Годишник на Съюза, в който в 333 страници събира 44 автори от България и зад граница с различни по жанр текстове. Авторите са представени със снимки и биографична информация, подредени азбучно. Съставители и редактори на новия брой са Виолина Б. Иванова (поетеса, писателка) и Симеон Гаспаров (председател на Съюза, журналист, писател и поет). Оформление на корицата – Иво Рафаилов (фрагмент от картината на Найден Петков “На нивата”). Творения на Владимир Шумелов и Здравка Владова-Момчева намират място във всяко издание на Годишника от създаването му досега.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново