Трима талантливи творци с голяма изложба в Ново село

Публикувано на пн, 22 мар. 2021
490 четения

Голяма изложба на трима творци показва техните таланти в читалище “Наука” в Ново село. Тя е част от събитията във връзка със 150-годишнината на културната институция. В нея са включени картини на Мариета Недева, рисувани с пръсти и обединени под надслов “Пътят към душата ми”. Художничката е секретар и член на контролния съвет на читалището. Рамките на творбите са изработени от възпитаника на тревненския Техникум по вътрешна архитектура Пенчо Пенчев, посветил 25 години от живота си на читалището като негов председател, секретар и библиотекар. Другият творец е Салим Илиязов, който също е член на читалището. Той е озаглавил своята част от експозицията “Природата и човешката фантазия”, защото хобито му е да открива и обработва дървени природни образувания. Останалите експонати в изложбата са на Алевтина Урешина, която изработва различни кукли. Нейните герои веднага се превърнаха в любимци на всички малчугани от съседния Център за работа с деца със специални потребности, които с интерес посещаваха експозицията неведнъж.
Изложбата е част от събитията, с които читалището в Ново село отбеляза своя 150-годишен юбилей. Честванията на годишнината започнаха още през ноември миналата година. Тогава бе открита първата експозиция пред Факултет “Изобразително изкуство” на ВТУ в центъра на В. Търново. В нея, на 18 големи табла, бе представена дългогодишната история на читалището. Тя се реализира със съдействието на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” и Регионалния исторически музей във Велико Търново. Във връзка с юбилея беше преиздадена и книгата на Стефан Ковачев “Вездесъщият скиталец, Матей Преображенски-Миткалото”, разказваща за живота и делото на великия възрожденец от Ново село. За съжаление, на ръководството на читалището голяма част от планираните събития бяха отменени заради пандемичната обстановка.
В НЧ “Наука” членуват 71 души. Те се изявяват в три състава – за обработен фолклор, за автентичен фолклор и за стари градски песни. За жителите на Ново село редовно се организират и лектории на селскостопански теми, сподели Пенчо Пенчев.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново