Три месеца куклени театри от Италия, Турция, Норвегия и България ще забавляват децата

Публикувано на ср, 31 май 2023
567 четения

В продължение на трите летни месеца юни, юли и август куклени театри от Италия, Турция, Норвегия и България ще забавляват децата във В. Търново. Това ще се случи благодарение на международния куклен фестивал “Лято кукли и приятели” на сцена “Арт лято” до Художествена галерия “Борис Денев” или при лошо време в салона на читалище “Искра”, входът за всички представления ще е безплатен.
Програмата ще започне в 10 ч. на 3 юни с дефиле, което ще тръгне от парк “Дружба”, ще премине през парк “Марно поле” и ще стигне до паметник “Асеневци”, където в 11,30 ч. Държавен куклен театър – Русе, ще представи “Червената шапчица”. На 10 юни в 11 ч. децата ще могат да видят пиесата “Мързеливата пчеличка” на Държавен куклен театър – Пловдив, а на 17 юни по същото време и постановката “Игра на приказки” на видинския куклен театър, след което в 12 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложбата на Наталия Гочева – “Сцена и кукли”. На 24 юни от 11 ч. малчуганите ще могат да гледат “Дядо вади ряпа”, на софийския Куклен театър “Мале-мале”, а на 1 юли в същия начален час ще гостува и първият международен гост – Скромлехулет фигуртеатер от Ставангер, Норвегия, с постановката “Оранго йогатанго”. На 8 юли от 11 ч. Държавен куклен театър – Търговище ще представи “Неродена мома”, а на 15 юли по същото време Драматично-куклен театър – Силистра, ще запознае децата с Дракончето Драчко. На 22 юли от 11 ч. на сцената ще оживеят Трите прасенца на Държавен куклен театър – Сливен, а на 28 юли от 19 ч. малките зрители ще гледат Тигърчето Спас на “Пъпет арт”, София. “Новите дрехи на царя” е постановката, която ще представи пловдивският театър “Хамелеон” на 29 юли от 11 ч. На 5 август, отново от 11 ч., домакините от търновския Театър “Весел” ще изиграят за децата пиесата “Храбрият оловен войник”, а час по-късно ще е събитието, озаглавено “25 години с куклите на Театър “Весел”. Втората гостуваща театрална трупа на фестивала ще е турската – Куклен театър на Кемал Фатих от Истанбул, която ще представи “Шоу на звездите” на 11 август от 21 ч. Ден по-късно Държавен куклен театър – Бургас, ще гостува на великотърновската публика с постановката “Житената питка”. “Приказки на колелетата” на Фондация “Музей на приказката”, Драгичево, ще радват децата в 5 поредни дни – от 16 до 20 август, в часовете от 10 до 13 ч. и от 17 до 19 ч. На 18 август от 19 ч. Център за изкуства “За Родопите” от Бостина ще представи спектакъла “Концертът”, а след него от 20 ч. ще се проведе и авторска вечер с драматурга и писател Магда Борисова. На 19 август от 11 ч. децата ще могат да видят “Дядовата ръкавичка” на Държавен куклен театър, Варна, а фестивалната програма ще закрие третата гостуваща чуждестранна трупа – Куклен театър “Бамбабамбин” от Венето, Италия, с нейната “Арлекиниада”, която започва в 11 ч. на 26 август.
За тазгодишното издание на “Лято, кукли и приятели” кандидатстваха театри от Перу, Бразилия, Канада, Англия, Германия, Гърция, Португалия, Естония, Албания, Италия, Полша, Русия, Белгия и много други от България, но това е крайната селекция, която ще представи най-доброто от предложеното.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново