Театърът във В. Търново с премиерата на “Гераците”

Публикувано на пт, 24 Юли 2020
216 четения

Представлението “Гераците”, по безсмъртната повест на Елин Пелин ще бъде изиграно за първи път пред публика на 28 юли от 19 ч. в Голяма зала на .Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”. В най-новата постановка на великотърновския храм на Мелпомена участва цялата драматична трупа. Спектакълът е дело на гост-режисьора Невена Митева, дългогодишен директор на Драматичен театър “Рачо Стоянов” в Габрово и основател на фолклорния театър на открито “Етъра”. Митева е почетен гражданин на Габрово и “Жена на годината 2003” на Американския биографичен институт. Има над 100 постановки в различни театри в България, като е поставяла спектакли и в Германия, Русия, Армения, Румъния и Беларус. Носител е на множество награди за режисура у нас и чужбина.
Автор на сценографията е Лидия Къркеланова. Любопитен е фактът, че в постановката вземат участие децата на актьорите Виктор Терзийски – Милица, и на Милен и Лилия Иванови – Михаил. Музиката към пиесата е авторска и е дело на Петър Атанасчев.
“Гераците” е заглавие, което присъства и в концепцията ми, с която съм се явявал в конкурс за директор на театъра преди 4 години. Това е заглавие, което е седяло като предизвикателство пред мен още в предишния ми мандат. То е класическо и се харесва от българския зрител. Творбата е събрала в себе си вечните проблеми на живота, които са актуални и днес”, заяви директорът на театъра Васил Вълчев.
“Работейки върху този текст, ние с актьорите всяка секунда откриваме нещо, което е абсолютно съзвучно с българската действителност в този момент. Пиесата е убийствено актуална и дори не ми се иска да продължава да бъде толкова актуална. Иска ми се нещо да се промени в нашето общество, защото страшно ме боли, че вече сме стигнали дъното на човешките взаимоотношения”, сподели режисьорката Невена Митева.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново