Театърът с премиера на пиеса на Стефан Цанев

Публикувано на вт, 6 апр. 2021
121 четения

Великотърновският МДТ “Константин Кисимов” представя любимата пиеса на големия български драматург Стефан Цанев – “Животът – това са две жени”. Премиерата на спектакъла ще се състои на 8 април от 19 ч. в Камерна зала, а следващите представления са насрочени за 13 и 16 април.
Създаден преди повече от три десетилетия, текстът продължава да звучи актуално и съвременно, провокирайки различни настроения и усещания – от искрения, непринуден смях до дълбоката и съкровена мъка и болка. Пиесата разказва едновременно за комичните и напрегнати взаимоотношения между бъдещи снаха и свекърва, за сравнението между живота и ценностите на една обикновена селска женица и на светската интелектуалка, обиколила света и получила вниманието на мъжете. Спектакълът провокира в зрителя размисъл за невидимите неща от живота, за покаянието и прошката, за трудните решения и трудния избор, за човешките слабости и дълбоко пазените тайни, за живота с цялото му многообразие, разказа Васил Вълчев, директор на Великотърновския театър. Той припомни, че в рамките на последните 4 години храмът на Мелпомена в старата столица поставя за втори път пиеса на Стефан Цанев. Вълчев припомни, че това е второто заглавие, по което МДТ работи с гост-режисьора Невена Митева, а в момента се подготвя и трето.
“Раздавай всичко” е голямото послание на пиесата. Човек идва на този свят да дава нещо от себе си на другите хора. Това е идеята и на театъра като изкуство – да ни издигне над злободневното и необходимото в ежедневието”, смята Митева. Изборът на костюмите на героите бил един от трудните и спорни моменти, седящ пред нея. Тъй като действието се развива на плажа, на сцената главните действащи лица дълго време ще са и поразсъблечени, разкриха режисьорката и сценографът на театъра Лидия Къркеланова.
Музикалното оформление на пиесата е дело на Петър Атанасчев, което е втори негов опит след този в постановката “Гераците” на МДТ “К. Кисимов” и според Митева не отстъпва на произведенията на големите български творци, пишещи музика за театралната сцена.
“Репетирайки тази пиеса, аз преживях всичките си любови отново. В нея темата за любовта е много силно застъпена и се казва, че “Всеки човек е един свят. Колкото хора е обичал той, в толкова светове е бил”. Посланието е, че трябва да има любов. Независимо колко е трудна и какво ни коства, тя трябва да се изживява винаги на сто процента и то сега, защото може да няма после. При това не може да се обича само веднъж – просто различните хора се обичат по различен начин”, сподели актрисата Силвия Шекилова, която играе една от главните роли в спектакъла. “Няма грешна любов. Всяка любов е истинска и човек трябва да я преживее, защото тя е ценност”, допълни Митева, която е поверила другите главни роли на актьорите Стефка Златкова и Стоян Борисов.
Тази седмица програмата на великотърновския театър предлага на зрителите и още две заглавия от своя афиш. Ден преди премиерата на спектакъла “Животът-това са две жени”, на 7 април от 19 ч. в МДТ ще бъде представен отложеният “Пролетен концерт”, а на 10 април и детският мюзикъл “Патиланци”, припомни Вълчев.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново