Театър на сетивата организира лятна академия в село Хотница

Публикувано на пн, 30 авг. 2021
133 четения

Лятна академия за сетивен театър ще се проведе в село Хотница от 31 август до 4 септември.
Това е нейното 5-то издание, което ще е тематично продължение на предишните 4 събития.
Академията е обучителна програма, която въвежда участниците в методите на сетивния театър и завършва със създаване на оригинално представление за публика от цялата страна. Тя е отворена за широк кръг участници – младежи, артисти, антрополози, културолози, психолози, фасилитатори, както и хора от всички възрасти, с изследователски дух и интерес към обредите, ритуалите и традициите на предците ни.
“Ние изследваме местните традиции и дълбоки корени през директните си сетивни възприятия и интуиции, като използваме методите на театъра на сетивния Лабиринт и информация от професионални етнографи и местни жители. “Времехляб” е дългосрочен проект на “Театър на сетивата София”, който изследва връзката ни със Земята и Космоса в контекста на миналото и традициите. Той е вдъхновен от района на село Хотница, като археологически и етнографски феномен, както и от настоящите му жители – носители на древността и традициите”, поясняват организаторите.
Водещ на тазгодишното издание на Академията ще е Михаил Димов. Той е визионер, новатор в сферата на съвременното изкуство и театъра, с над 25-годишен опит в създаването на музикални и арт събития, музикант, диджей, радиоводещ и фасилитатор на креативни обучения. Димов е артистичен директор на “Театър на сетивата София” от 2013 г. и досега е режисирал над 25 сетивни представления и интерактивни преживявания. Основател е на “Института за изследване на Тишината” – иновативна концепция, представяща набор от практики за творческо общуване и себеизследване отвъд думите, както и на практиката “Сетивни градски пътувания”. Водещ е на множество обучения в сферата на сетивния театър в България, Австрия, Дания и Италия. Димов е гост-обучител и в предишното издание на Лятната академия в Хотница през 2020 г. Първите три събития са водени от Габриел Ернандес – артистичен директор на “Teatro de los Sentidos” в Барселона, Иуън Бриок – бащата на театъра на сетивния-лабиринт в България и Енрике Варгас – създателят на жанра “театър на сетивата” в световен мащаб.
Събитието е част от Културния календар на Община Велико Търново.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново