Читалището във Върбица стана носител на приза “Пазител на традициите”

Публикувано на вт, 23 Ное. 2021
150 четения

Народно читалище “Градина Върбица 1894” в село Върбица стана носител на приза “Пазител на традициите” в категория “Кулинария”. Отличието бе присъдено заради станалия вече традиционен Празник на дрипавата баница. Наградата е определена чрез гласуване от публиката на фейсбук страницата на Фондация “Пазител на традициите – Пазителите”. Нестопанската организация е приемник на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите. В същата категория за наградата бе предложено и великотърновското читалище “Надежда” за издадения сборник “Вкусът на времето. Кулинарен пъзел от Великотърновския край”. В категория “Организация” журито обяви за победител НЧ “Народна просвета” във великотърновското село Ресен.
От стартирането на инициативата всяка година с приза “Пазител на традициите” се отличават постижения в общо 7 категории – за фолклор, занаяти, изобразително изкуство, кулинария, организация, личност и селище-пазител на традициите, а конкуренцията е изключително оспорвана.
“Това е поредно отличие за Празника на дрипавата баница в с. Върбица. Събитието е носител и на голямата награда в Конкурса за най-любим традиционен кулинарен фестивал за 2020 г. Благодарим на нашите самодейки, без които нищо от това нямаше да се случва, на хората, които през годините ни подкрепяха безрезервно, и на критиците, стимулиращи ни да работим и да даваме още повече от себе си”, коментира Анелия Димитрова, секретар на читалището във Върбица.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново