Читалище “Надежда” с приятни изненади за празниците и началото на новата година

Публикувано на пн, 21 Дек. 2020
289 четения

Читалище “Надежда” във В. Търново продължава да изненадва приятно жителите на старата столица. Дори в тези трудни времена, в които културната институция е временно затворена за посетители, задружният ѝ екип не спира да вдъхва кураж и да оправдава своето име.
Една от инициативите на читалището, чийто двигател е неговият секретар Виолета Белчева, е благотворителната акция “Три надежди за Коледа”. Чрез нея бяха подкрепени деца от В. Търново, отглеждани от самотни майки. Инициативата носи това име, защото обедини три местни организации с името Надежда – читалище, аптека и транспортна фирма.
“Цялата история започна с една шевна машина, която ни подари изявената великотърновска общественичка Жени Сапунджиева. Нашата идея беше да шием играчки от плат, за да направим нещо красиво за Коледа, без да имаме ясна визия какво да се случи с тях по-нататък. Купихме си материали, а Мария Игнатова от Модна къща “Скарлет” също ни предостави остатъчни парчета плат от нейното производство. С изработката на играчките се заехме целият екип на читалището. Резултатът ни хареса и решихме да ги дарим за благотворителност, която да насочим към деца на самотни майки”, разказа Белчева. За реализацията на инициативата помогнала и Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община В. Търново. От библиотеката към читалището и от книжния фонд на Регионална библиотека “П. Р. Славейков” за децата били осигурени като подарък и детски книжки. Само за ден и половина, с помощта на всички партньори на благородната инициатива, били събрани също парични средства, лакомства и други празнични изненади.
През новата година великотърновското читалище ще продължи и с изпълнението на друга своя кампания под надслов “Надежда назаем”, която обедини пишещи хора около идеята да даряват надежда в извънредната ситуация, в която живеем. Тя ще прерасне във формат, озаглавен “Да сътвориш надежда”, в който ще бъдат включени творци, създаващи различни ръчно изработени изделия.
От културната институция съобщиха, че през 2021 г. отново ще заработи малкият театрален салон на читалище “Надежда”, който съвсем скоро ще бъде напълно оборудван и готов да посрещне своите гости. Той ще отвори врати за културни събития, които са планирани и се очаква да бъдат одобрени по Културния календар на Общината, каза Белчева. Тя добави, че вече има заявки за мероприятия и за големия театрален салон на читалището.
“Радвам се, че успяваме да поддържаме жив духа на тази институция, която е свързана с велики исторически събития в историята на града и на цяла България. Припомням, че първата коледна елха в страната е била поставена именно тук, в нашата сграда, от Стефан Стамболов. Смятам, че неслучайно читалището носи името “Надежда” и ние трябва да продължим традициите, създадени от нашите предци. Точно това са нишките, които ни водят напред”, заяви Белчева.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново