Читалище “Надежда” дигитализира първите учебници, излезли на български език у нас

Публикувано на вт, 4 юни 2019
136 четения

Библиотеката към Народно читалище “Надежда” във В. Търново притежава колекция от ценни старопечатни книги. Те ще станат по-широкодостъпни, благодарение на защитения пред Национален фонд “Култура” проект за дигитализация. Така уникалните издания ще бъдат архивирани и в цифров вариант.
За дигитализация от читалището са подбрали книги, свързани с образованието. “Това са първите учебници, които са излизали на български език. Има такива по математика (или т.нар. “Числителница”), граматика, история, география (“Землеописание”), логика, физика, биология, френски език и др. След архивирането им в електронен вид те ще бъдат предоставени за онлайн ползване, посредством Народна библиотека “П. Р. Славейков” във В. Търново и Сдружението на библиотеките от Северна България”, уточни библиотекарят на читалището Бисера Дживодерова.
Част от книгите в старопечатния фонд са дарени през годините от бележити търновци, като Евгения Кисимова, Димо Кьорчев и др. Много от томчетата са с посвещения, подписи на дарителите, техни бележки и това ги прави още по-ценни. “Имаме много вестници и списания отпреди 150 години. Интересно е, че те не се различават съществено като оформление и тип статии от сегашните издания”, сподели Дживодерова. Тя допълни, че е изготвен електронен каталог на старопечатния фонд, който е достъпен за всеки. Ценните издания дори може да се ползват на място и да бъдат заснемани. Неведнъж те са показвани в различни изложби.
Най-старата книга в библиотечния фонд е Служебен миней (месечник), обнародван във Венеция. Тя е от 1588 г. и е с дървени корици. Няма данни как се е озовала в читалището. Всички старопечатни книги, вестници и списания са отпреди 1878 г. Сред тях са “Болгарская граматика” на Неофит Рилски от 1825 г., “Всеобща география за децата” на Иван Богров от 1843 г., книги на Константин Фотинов, Иларион Макариополски, Сава Доброплодни, Васил Априлов, Найден Геров, Славейков, Раковски, В. Берон и мн. др.
На 7 юни предстои поредното представяне на част от старопечатния фонд пред широката публика. “Във фоайето на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” ще бъдат изложени подбрани стари книги и първите учебници, списания и вестници, излизали в България преди Освобождението”, обясни Бисера Дживодерова.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново