Читалище “Надежда” дари мартенички на 5 семейства с 11 деца

Публикувано на пт, 26 февр. 2021
338 четения

Читалище “Надежда” във В. Търново и Клубът по битова култура към него направиха благотворителен жест към самотни майки с деца. Дарение от ръчно изработени мартенички и детски книжки получиха 5 семейства с общо 11 малчугани до 2-годишна възраст.
Инициативата е своеобразно продължение на дарителската кампания “Три надежди за Коледа”, която бе осъществена от читалището в края на миналата година. Тя обедини културната институция с транспортната фирма и аптека, носещи същото име, откъдето дойде и мотото на благотворителната коледна проява. Тогава по списъци на два Центъра за обществена подкрепа във В. Търново, предоставен от Агенция социално подпомагане, бяха избрани няколко самотни майки с малки деца.
“След първата ни кампания решихме самостоятелно да продължим напред, използвайки целия ресурс, който имаме като читалище. Идеята за мартенското дарителство дойде от нашия Клуб по битова култура, с ръководител Павлина Владева. Преди две седмици те предложиха да подарим мартенички на тези семейства и към самото дарение ние от читалището добавихме по една книжка на тема пролет, подходяща за съответната възраст”, каза Виолета Белчева, секретар на НЧ “Надежда”.
Клубът по битова култура, който през 2021 г. навършва 34 години, е създаден от търновската родолюбка Цветанка Данчева. Членуващите в него винаги са се отзовавали на молби за помощ или за благотворителност. Те са били насочени често към ученици и малки деца, припомни ръководителката на клуба Павлина Владева. Тя допълни, че поради извънредната обстановка тази година традиционната изложба базар на ръчно изработени мартенички ще се проведе в камерен вариант в библиотеката на читалището.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново