Четвъртото издание на CineLibri гостува във Велико Търново

Публикувано на чт, 11 Окт. 2018
174 четения

Един от най-големите британски писатели и киносценаристи, Иън Макюън, даде старт на четвъртия кино-литературен фестивал, който ще покаже най-талантливите екранизации, създадени през изминалата година в международен мащаб. Kаузата на CineLibri 2018 приобщава градовете Пловдив, Варна, Габрово, Търговище, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград, Каварна. Билетите за всички прожекции в София и страната са в продажба през системата на epay и на касите на кината.
Между 12 и 21 октомври, програмата на фестивала във Велико Търново ще предложи 9 специално подбрани филмови заглавия, създадени въз основа на литературни образци или посветени на именити писатели. Старт на филмовия маратон дава документалното роуд приключение „Да се изгубиш нарочно: Филмът”.
Тази година фестивалът обръща специално внимание на любовта във всичките й превъплъщения и ще се състои под мотото „Любов между редовете”. Конкурсната програма на CineLibri 2018 включва впечатляващи кинопродукции, които вече привлякоха вниманието на световната критика и публика, а някои от тях са удостоени с отличия на едни от най-големите международни кинофоруми. Публиката във Велико Търново ще има възможност да оцени блестящата френско-канадска драма „Ще се видим там горе“ на режисьора Албер Дюпонтел – удостоена с пет награди „Сезар“ екранизация на едноименния шедьовър на Пиер Льометр. За първи път в конкурса ще се състезава български филм – „8 минути и 19 секунди”, който се увенча със Специалната награда за телевизионна продукция на 36-ото издание на фестивала „Златна роза”. Във Велико Търново филмът ще бъде излъчен на 13 октомври.
Останалите филми в програмата са: биографичната драма „Да се превърнеш в Астрид” за раждането на най-непокорното и луничаво момиче в историята на литературата – Пипи Дългото чорапче; „Ева”, новият филм на легендарния френски режисьор Беноа Жако с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел; филмовата импресия „Безкрайната градина” на режисьора Галин Стоев, отличен с наградата на Съюза на българските филмови дейци на фестивала „Любовта е лудост”; дългоочакваната екранизация на култовия роман на Иън Макюън „На плажа Чезъл”, която зрителите във Велико Търново ще могат да видят на 19 октомври от 18:30 ч.
Поради големия интерес са предвидени две прожекции на епичния филм на режисьора Тери Гилиъм „Човекът, който уби Дон Кихот”, чийто шеметен път до екрана го обрече на зрителски успех. Филмът ще бъде показан на 14 и 20 октомври.
Билети се продават на касата на кино ПАЛАС на Оборище 18. Допълнителна информация за филмите и екранизираните книги ще намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm и в съответното фейсбук събитие.
Събитието се осъществява с подкрепата на Виваком, Джеймисън, Уникредит Булбанк, Катаржина Естейт, Нескафе, Мкар София, България Еър и множество партньорски институции, които са обявени тук www.cinelibri.com
Официално видео на фестивала: https://www.youtube.com/watch?v=WPidFHuQqaU

loading...
Пътни строежи - Велико Търново