Чехкиня с изложба във Велико Търново

Публикувано на пн, 31 май 2021
769 четения

Родената в Южна Моравия художничка Тереза Томанова представя във В. Търново своята изложба “Super-surface” (“Супер повърхност”). Експозицията ще бъде открита на 3 юни от 17,30 ч. в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. В нея ще бъдат показани няколко големи живописни платна, една скулптура и различни предмети.
“Името на изложбата не описва точно какво изобразявам на картините си, но разказва мотивацията ми да рисувам и творя. Основният обект във всички картини е един вид зеленчук, който все още не искам да разкривам. Само ще кажа, че нещата може да не са такива, каквито изглеждат. Мисля, че изложбата е повлияна от чужди страни, различни култури, но има паралелна линия с моя личен живот. В нея като цяло става въпрос за емоции, вътрешен и външен пейзаж, за ежедневието и контраста на живота, а също и за удоволствието. Тя е за всички, които обичат съвременното изкуство”, казва чехската художничка, допълвайки, че е подготвила изложбата за около два месеца, тъй като идва във Велико Търново през февруари, по програма за студентски обмен. Решава да направи изложбата си тук, защото смята, че е интересно да показва творбите си там, където са създадени. Казва, че като творец тя винаги е свързана с околната среда, в която работи.
Тереза е родена в Ходонин, малък град в чехската област Южна Моравия. Интересува се от ландшафтна и градинска архитектура, като завършва Университета Мендел в Бърно, Факултет по градинарство в Леднице. От 2016 г. до 2021 г. учи в Академията за изящни изкуства в Прага. Участва в няколко групови изложби в Прага и Бърно, като има и една самостоятелна изложба в родния си град.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново