Търсят артисти и социални иноватори за участие в проекта “Отворен град”

Публикувано на пн, 11 ян. 2021
493 четения

Екипът на клуб “ТАМ” и Сдружение “ВТ Ивентс” търсят 20 души, живеещи във В. Търново, за участие в проекта “Отворен град”. Чрез него ще се събират, анализират и споделят знания, свързани с ценности и практики, подпомагащи сближаване на жителите на дадено място. Инициативата дава възможност на участниците да придобият социални и граждански умения, важни за създаването на устойчиви системи за взаимопомощ в микромащаб: жилищен блок, улица, специфична зона на избран квартал. Целта на проекта е да се създаде и изгради колективна система за споделяне на физически пространства и умения, която да доведе до активиране и/или ре-организиране на социалния и културния живот на избраната локация. Тази система за споделяне включва артистични намеси под формата на реални, дългосрочни проекти в помощ на квартала, създадени от посланиците на проекта (художници и социални иноватори, работещи заедно) за и в сътрудничество с местните жители, информират организаторите.
С предимство за участие в проекта ще са хората от южната част на квартал “Варуша”, като програмата е подходяща и за англоговорящи. Кандидатите трябва да са на възраст над 30 години, с интереси в сферата на изкуството, културата и социалните иновации. Крайният срок за записване е 31 януари.
Всички одобрени кандидати ще могат да се включат в процес, който има за цел да въвлече активно максимален брой от жителите на “Варуша”, както и жители от други квартали на В. Търново, които имат афинитет и любопитство към стария град. Събраната информация ще бъде обобщена във визуално-описателна карта, която впоследствие ще послужи за планиране на следващите стъпки в програмата.
Вторият етап на проекта ще се проведе в периода юни – декември 2021 г. Той ще премине под формата на лекции и работилници, водени от професионалисти от различни области. По време на тези срещи участниците ще имат възможността да придобият нови умения, които да им бъдат полезни както в личен план, така и в решаването на конкретни предизвикателства в квартала. Лекторите и темите на лекциите ще бъдат съобразени с интересите и сферите на развитие на участниците.
Третата и най-вълнуваща част ще даде възможност за активна работа по серия от културно-социални събития, които ще са в директен отговор на нуждите и желанията на общността, дефинирани по време на изследването на квартала или картографирането.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново