Търновският музей иска 175 000 лв. от държавата за разкопки на шест обекта

Публикувано на ср, 20 май 2020
183 четения

През тази година Регионалният исторически музей във В. Търново кандидатства за 175 хил. лева държавна субсидия. Тя е нужна за разкопки и проучвания на 6 археологически обекта, по част от които се работи и в предходните години, съобщи д-р Иван Църов, директор на РИМ в старата столица. За тези знакови паметници специалистите от музeя са разработили проекти за целево финансиране, които вече са представени в културното ведомство.
Археологът Недко Еленски ще продължи дългогодишните си проучвания на праисторическото поселение в местността Смърдеш край Джулюница. Неговите изследвания показват, че това е едно от най-ранните известни поселения по българските земи. В една от сградите там е открито и интересно погребение в самата къща.
Александър Чохаджиев, който заедно с Еленски в момента е на спасителни разкопки по трасето на газопровода “Балкански поток” е заявил да продължи проучванията си на селищната могила край Петко Каравелово. Там се наблюдават изключително интересни резултати. Периодът, който се изследва, е от около 4700-4300 г. пр. Хр. Открита е сграда на два етажа, а има податки, че тя може да е била дори триетажна, което е нещо впечатляващо, предвид материалите, използвани за строителство преди около 6500 г. Любопитна находка е и масовият гроб на 8 мъжки индивида от 17 до около 50-годишна възраст, със завързани ръце. Предполага се, че това са екзекутирани военнопленници.
В Никополис ад Иструм през този археологически сезон предстоят разкопки в две части на обекта. Д-р Църов ще продължи проучването на югозападния ъгъл на форумния комплекс, свързано с изненадващите нови и интересни данни за настъпил катаклизъм, и съдбата на архитектурните дадености в тази част. Новост през тази година ще бъде работата по един случайно открит сектор от античния град, който ще бъде обект на проучвания от археолога Калин Чакъров. Той се намира западно от Форума и е част от един от градските квартали. На този етап все още не е ясно какво точно е имало там, защото това, което се вижда на терена, не подсказва абсолютно нищо. Възможно е на това място да се е намирало някое от градските светилища, както и да е жилищен квартал, смята д-р Църов. Ако проучванията започнат по план в началото на август, вероятно през септември ще има повече яснота, допълни директорът на РИМ.
През 2020 г. предстои да продължи и работата на Чакъров от края на 2019 г. по надгробната могила от 3 в. в землището на Лясковец. Там бяха открити 19 погребения с много интересни артефакти.
Проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев за поредна година ще проучват Богородичния манастир в местността Френкхисар, в подножието на Балдуиновата кула. През 2019 г. те бяха концентрирали своите усилия върху ранновизантийската базилика от 5 в., която бе разкрита под Средновековния комплекс. Под нея пък археолозите попаднаха на няколко гроба от тракийски некропол, което показва, че това е сакрално място, наситено с религиозна почит още от ранножелязната епоха.
Николай ВЕНКОВ
сн. Д. ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново