Търновският Леонардо и художничка от Търговище подредиха съвместна изложба

Публикувано на пн, 13 юли 2020
933 четения

Съвместна изложба на самоуките автори Александър Филипов и Станка Вълчанова ще бъде открита на 15 юли в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново. Двамата не са с академично образование в областта на изобразителното изкуство, но вече имат и други осъществени представяния на свои творби пред публика.

Александър Филипов е роден и живее във В. Търново. Работи като видеооператор. Първата картина създава през 1999 г., но започва да рисува сериозно от 2014 г. Предпочита да работи предимно с маслени бои в стила на сюрреализма. Увлича се от иконопис и мотиви от древната история. Рисува от ученик, като обича да експериментира. Възхищава се от ренесансовото изкуство, а понякога използва и елементи от импресионизма. Негов кумир е Леонардо да Винчи. В тази изложба Александър представя свои творби, които предизвикват размисъл. Филипов е участвал в Есенния салон 2019 г. и в Шестото биенале на църковните изкуства 2019 г. в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” във В. Търново.

Станка Вълчанова е родена в София, но живее и работи като икономист в Търговище. Започва да рисува от февруари 2018 г., под формата на арт терапия след преживени лични катаклизми. Използва предимно акрилни бои и техника „енкаустика”, при която се работи с восък и ютия. В момента творбите й наброяват над 200. Има една самостоятелна изложба в библиотека „Петър Стъпов” гр. Търговище и 2 общи.

През февруари тази година Филипов и Вълчанова вече представиха една съвместна изложба в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” в старата столица.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново