Търновският клуб “Традиция” представи родната история на фестивал в Румъния

Публикувано на вт, 10 сеп. 2019
376 четения

Великотърновският клуб “Традиция” е представил страната ни на Международния исторически фестивал “В името на розата” в румънския град Ръшнов, който е бил посетен от хиляди хора. Българската група е включвала представители на регионалните клонове на организацията от В. Търново, Шумен, Русе и Ловеч и е била разделена на две. Едните са показвали облеклото и снаряжението на българите през Второто българско царство. Те са демонстрирали средновековни игри и монетарница от този исторически период. Другата група, облечена в народни носии, е пресъздала живота на българите през Възраждането с възстановки на кафене, бръснарница, килийно училище. Показвали са различни накити и бижута.
“В този фестивал ние участваме още от неговото създаване през 2009 г., когато бяхме първата и единствена чуждестранна група. За изминалите 10 г. заедно с колегите ни от румънския исторически клуб “6-и Доробански полк” успяхме да превърнем града в интересна туристическа дестинация. В различните издания сме пресъздавали различни периоди от балканската история, като сме влизали в ролята на средновековни воини, еничари, хайдути, български войници от Първата световна война и др. Сега организаторите ни помолиха да представим българското средновековие и националноосвободителното движение. Решихме да го направим чрез жива картина. Пресъздадохме сцена, в която жена отива на пазар и двама башибозука се опитват да я отвлекат, но намиращата се близо хайдушка дружина се намесва и след кратка схватка успява да я спаси”, разказа Симеон Цветков, управител на Регионален клон “Традиция” – В. Търново.
Цветков разказа, че крепостта, около която се случва събитието, е построена през XIV в. от тевтонските рицари. Името на фестивала идва от старото название на град Ръшнов, което е Розенау и означава “града на розата”. Т.г. той е бил мултиепохален и разделен на два центъра. Средновековният е бил разположен на крепостта, а модерният – в центъра на града, като на двете места домакините са представяли различни периоди от румънската история. В първия са направени реконструкции на атаките на крепостта от страна на римляните и викингите. Във втория център, разположен в града, румънците са показвали армията и бита от създаването на Румъния до наши дни.
Всички участници във фестивала са получили юбилейна грамота и юбилеен албум с интересни моменти от неговото развитие през годините.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново