Търновският клуб “Традиция” празнува 20-годишнина с впечатляваща изложба (снимки)

Публикувано на вт, 8 окт. 2019
443 четения

С впечатляваща изложба, представена по много атрактивен начин, 28-те членове на великотърновския клон на Национално дружество “Традиция” отпразнуваха 20-годишнината от създаването на клуба. Облечени като българи от миналото, те посрещнаха десетки гости в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Експозицията на родолюбците показваше въоръжение и автентични артефакти от времето на Първата и Втората световна война, както и реплики на униформи и аксесоари, с които търновци участват във военноисторически реконструкции.
“Преди 20 г., в далечната 1999 г. група луди млади глави решиха и създадоха в старопрестолния град регионален клон на “Традиция”. За тези 20 г. ние лека-полека пораснахме и през цялото това време любовта към България продължаваше да тупа в сърцата ни. В началото плахи и неуверени, с времето придобихме опит и вещина и във военноисторическата реконструкция. Настоящата изложба показва целия този 20-годишен труд на великотърновския клуб, нашето скромно начало и постепенното ни израстване като един от водещите военноисторически клубове в страната”, каза Симеон Цветков, управител на регионалния клон на НД “Традиция”.
От името на Община В. Търново директорът на Дирекция “Култура” Нелина Църова връчи на юбилярите Старопрестолна грамота. Те върнаха жеста с Благодарствена грамота за принос, съхранение и популяризиране на българската военна история, оръжие и традиции. Взаимни комплименти за добрата съвместна работа НД “Традиция” си размени и с Регионалния исторически музей, представен от директора д-р Иван Църов.
На тържеството присъстваха още полк. Евгени Пенчев от НВУ “В. Левски”, депутатът доц. Милен Михов, първият управител на регионалния клон В. Минев, членове на шуменския, троянския и ловешкия клон на дружеството и гости от Румъния.
“Ако говорим за качествена историческа реконструкция в България, на първо място трябва да поставим името на Регионалния клон на дружеството във В. Търново. Това са хората, които без грам съмнение бихме могли да наречем съвременни будители”, казаха гостите от Ловеч.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново