Търновски скулптори направиха паметника на Девета пехотна плевенска девизия

Публикувано на пн, 18 Ное. 2019
1785 четения

Екип с ръководител великотърновския скулптор Борис Борисов е изработил петте фигури, които украсяват паметника на Девета пехотна плевенска девизия. Монуменът се намира на централния площад в Плевен и беше открит официално в събота от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
Централно място в композицията заема фигурата на генерал Владимир Вазов, която е с височина 3,7 м. Около нея на специални постаменти са разположени още четири войнишки фигури – на знаменосец, пехотинец, тръбач и щурмовак, като всяка е висока 2,3 м. Около четири месеца е продължила работата по петте фигури, които са направени от месинг. Над тях, по поръчка на Министерството на отбраната, е работил екип от Велико Търново – скулпторите Борис Борисов, Константин Константинов и Деян Тодоров, а леяр е Марин Марков. Базата на бившия басейн, който са им предоставили от Националния военен университет “Васил Левски”, творците са превърнали в свое ателие.
“По време на Първата световна война от това място на площада в Плевен са тръгнали воините от Девета пехотна плевенска девизия под командването на ген. Вазов към най-славната победа на Българската армия – битката при Дойран. Ние работихме върху готов постамент, около който са разположени красиви сгради със 100-годишна история. Именно тази среда определи класическия модулаж на нашите фигури”, обясни Борис Борисов.
Известният скулптор и неговият екип изработиха 28-те скулптурни фигури на царе, боляри, воини и занаятчии от Второто българско царство, които “оживяват” в Мултимедийния посетителски център в подножието на Царевец. Той изваял около 10 знакови паметници на бележити българи, разположени в цялата страна. Последното му творение е монументът на Атанас Буров в Горна Оряховица.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново