Търновски котки – първенци в националнен конкурс

Публикувано на ср, 27 февр. 2019
1378 четения

Великотърновска котка спечели националния приз “Котка на годината – 2018”. Породата на победителката е полудългокосместа “Турска ангора”, а името ѝ Ибтисама (Усмивка). Стопанката на котката победител – Диана Петкова, разказва, че Усмивка е отличена за 4-a поредна година като “най-добрата женска котка”, а за скромната си четиригодишна възраст тя има завоювани 21 международни сертификата и става носител на най-голямото международно отличие – “Сюприйм шампион”.
Националната федерация по фелинология (НФФе) отличила още четири полудългокосмести котки от развъдника на Диана Петкова. Котките първенци са: най-добър женски кастрат, най-добро коте и най-добро котило от всички категории. Най-добрата кастратка на име Карима печели приза “Бест ин Шоу” 12 пъти за период от две години. Котилото на Диана е от три котенца (първите цветни бебета, родени в този развъдник), като едното от тях е спечелило и наградата за най-добро коте за 2018 г.
Развъдникът на великотърновката “Диди и Перлите” е в челната тройка на България за 2018 г. Диана споделя, че конкуренцията е огромна, тъй като в състезанието участват всички развъдници, членове на Националната федерация. Резултатите от конкурса са предварително обявени на онлайн страницата на федерацията. Официалното награждаване ще се проведе на 23 и 24 февруари в Национален музей ,,Земята и хората” в столицата.
В надпреварата на конкурса имат право да се включат всички котки, участвали в изложби на Международната федерация по фелинология (FIFe) през миналата година. Техните резултати се сумират и сравняват, а най-добрите 15 котки, разпределени в четири категории, ще бъдат удостоени с титлата “Национален победител”, както и с грамота и розетка. Четириногите любимци са оценявани по породи и по възраст, като журито се съобразява със стандартите за всяка порода, определени от Международната федерация по фелинология (FIFe), чийто член е НФФе. Най-красивите получават номинация за участие в церемонията “Бест ин Шоу”, която се провежда в края на всеки ден от изложбата, а съдийското жури излъчва най-красивата от тях, като победител на деня. Международните съдии от Полша, Швейцария, Чехия и България определят победителите според стандартите на породата, поведението и външния вид на състезателите.
“Да си стопанин на най-добрите женски котки в България, не е лесно”, смее се Диана Петкова. Тя разказва, че породата “Турска ангора” е селектирана от котки, изнесени от зоопарка в Анкара. Точно оттам тя се е сдобила с първата си котка от тази порода, на име Люлю (Перла), която чрез оригиналната си кръвна линия я е дарила с прекрасни нови екземпляри. Най-добрата женска котка за миналата година пък е майка на най-добрия женски кастрат, отличен и като най-добрата “Турска ангора” на България за втора поредна година. В света има само още една оригинална котка от турския зоопарк и тя живее в Нова Зеландия, което прави селекциите на великотърновския развъдник редки и значими не само у нас, но и в целия свят.
Собственичката на “Усмивка” разказва, че “Турска ангора” не може да се мери по атрактивност с някои други породи – няма дълга козина или внушителни мерки, но се отличава с уникален темперамент. Търновските котки са перфектни представители на породата по външни качества и по характер, защото са игриви, с добро поведение и приятелски нрав. През 2018 г. са печелили изложби в Гърция, Румъния и България. Дебютирали са отлично на световните първенства в Австрия и Холандия. На 4 ноември 2018 г. една от котките от развъдника на Петкова става “Сюприйм шампион” на американската асоциация “ТИКА”.
Михаела ГЕОРГИЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново