Търновската царица Камелия Тодорова за снимките на емблематичния филм и срещите си с Фреди Меркюри

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
336 четения

Камелия Тодорова е българска певица и киноактриса. В началото на 80-те години с бигбенда на Българското национално радио записва поредица от успешни поп песни, като “Не ме гледай така, момче”, “Прошепнати мечти” и “Да е влюбен този свят”. Лауреат е на множество награди от български и международни музикални конкурси. През този период участва и в няколко филма, в които блести най-вече с ролята си на Марина в “Търновската царица”. През 1983 г. Камелия Тодорова се омъжва и заминава извън България. През 90-те години се завръща в родината, като издава няколко албума и участва в разнородни поп и джаз проекти. От 2006 г. преподава пеене и вокална техника в Нов български университет в София. На 9 май 2014 г. получава наградата “Ана-Мария Тонкова за БГ вдъхновение” на Годишните музикални награди на БГ Радио. Същата година участва и в телевизионния риалити формат “Биг Брадър”.

“Когато трябваше да ходя с голямо самочувствие през Самоводската чаршия, бях много смутена. Всички хора бяха излезли на улицата да предлагат стоките си, а аз трябваше да мина през цялата тази тълпа. И сега продължават да ме спират местни жители, които тогава са присъствали на снимките, и се радват да ме видят.” Това разказа “Търновската царица” Камелия Тодорова, връщайки се в спомените си от годините на заснемане на едноименната кинолента във В. Търново. Филмът е създаден по повестта на бележития писател Емилиян Станев, като действието се развива именно в родния му Търновград. В него певицата изпълнява главната роля на природноинтелигентната, горда и красива прислужница Марина, партнирайки си със Стефан Данаилов, който влиза в ролята на д-р Старирадев.
Популярната българска поп и джаз певица гостува във В. Търново, за да оглави международното жури на музикалния конкурс за млади изпълнители “Сребърна Янтра”. Идвайки в старата столица, тя неизбежно върна лентата назад до далечната 1981 г., когато изигра най-емблематичната си роля и спечели сърцата на цяла България.
“Когато снимахме “Търновската царица”, градът изглеждаше много по-различен от сега. Автентичните улички в Стария град бяха запазени, а хората много по-сърдечни. За нас нямаше затворени врати и всяко семейство искаше да ни помага с каквото може”, спомня си Тодорова. Тя разказа, че по време на снимките постоянно е пътувала до София, за да работи в нощен бар, а в 5 ч. сутринта вече е била на грим отново във В. Търново. Търновската царица сподели, че и след заснемането на филма е продължила да идва в града за много концерти и различни културни мероприятия.
По време на визитата си в старата столица тя сподели любопитни спомени и от срещите си с Фреди Меркюри и “Куин”.
“В моята кариера съм имала удоволствието да срещна много музикални звезди, сред които са Тина Търнър, Джо Кокър, Джордж Майкъл, Елтън Джон и други. Вокалистът на “Куин” Фреди Меркюри също бе сред тях. Той беше

много семпъл, интелигентен, възпитан и скромен човек.

Ако можехте да го опознаете по-отблизо, както аз имах честта да го видя, никога не бихте си представили, че е същият, който виждате на сцената. Аз не мисля, че филмът “Бохемска рапсодия” го показа такъв, какъвто го видях със собствените си очи. В личен аспект Фреди бе много по-събран и чувствителен образ. Неговият талант идваше от езика, който използваше. Когато говореше, звучеше сякаш създаваше поезия”, разказа певицата.
Камелия Тодорова сподели, че се е запознала с Фреди Меркюри точно когато гениалният музикант е на върха на кариерата си. Двамата живеят в Германия по едно и също време, като там той записва и самостоятелния си албум. Срещата им е била предшествана от кореспонденция с мениджъра на “Куин” Джим Бийч, която българката започва с отиването си на Запад. Изпращайки свой демо запис, Тодорова получава отговор, че Бийч и Меркюри са го прослушали и харесват много гласа ѝ. Тя използва тази референция при представянето си в звукозаписната компания “Върджън рекърдс” във Великобритания, която в същото време работи с барабаниста на “Куин” Роджър Тейлър. Подписвайки договор, българката записва първия си сингъл под крилото на световната музикална компания. На тази песен по-късно Тейлър и Камелия Тодорова правят римейк, който записват заедно в студиото на легендарните “Куин” във фестивалната зала в Монтрьо. Там българката за първи път се среща с цялата група без Фреди. Завръщайки се в Германия,

Кеми се
запознава и с Меркюри.

Това се случва на едно парти, след което певицата е поканена на вечеря, а после и на рождения му ден. Годината е 1985 г., когато групата се събира след временна раздяла и непосредствено преди емблематичния концерт “Live Aid”, в който представянето им се счита за една от най-великите сценични изяви в историята на рока.
“Това беше уникален момент, защото станах свидетел на великото прераждане на “Куин”. Когато се проведе този грандиозен концерт, всички бяхме екзалтирани. Самата аз не бях на стадиона, тъй като тогава се грижех за бебетата си, но пях и скачах пред телевизора у дома”, припомня си певицата.
Камелия Тодорова не пропусна да поздрави всички участници за представянето им на музикалния конкурс “Сребърна Янтра”. Изпълнителката определи фестивала като част от доброто представяне на културата в този град и пожела една обновена и по-красива сцена, на която да се изявяват младите таланти. Тя призова към позитивно приемане на загубата от тези, които не са сред наградените, тъй като всяко състезание е урок и стъпка напред към успеха, независимо от постигнатия моментен резултат. Кеми поднесе и своята критика към българските изпълнители заради избора им на репертоар. Според нея всички са се ограничили в обичайните фестивални песни, въпреки богатата история на българската поп музика. “Вие сте тези, които трябва да намерят своя стил. Когато един артист започне да пее, той трябва да знае какво иска да изпълнява. Пеенето не е нещо машинално. То е действие, при което споделяте преживяването си на сцената с публиката. Ако нямате какво да ѝ кажете или не сте откровени към нея, тя не ви приема и вие я губите, а един артист не може да живее без своята публика. Старайте се да я завладявате, защото това е във вашите ръце”, обърна се към участниците изпълнителката.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново