Търновската Силви Вартан написа първия си роман

Публикувано на пт, 17 сеп. 2021
511 четения

Великотърновката Светлана Любомирска написа първия си роман, озаглавен “Прекъснати връзки”. Авторката е позната като артист от екипа на МДТ “Константин Кисимов”, където през годините е била в балета, в хора и е изпълнявала самостоятелни роли, сред които дори драматични. Мнозина наричат Любомирска търновската Силви Вартан, заради приликата ѝ със световноизвестната певица, родена в България.
Любомирска написва книгата по време на социалната изолация, наложена заради пандемията от коронавирус, и определя появата ѝ като нещо специално в живота си. Като запален читател, седящ от другата страна на книгите, тя винаги е искала да създаде свой роман и сбъдва мечтата си преди по-малко от два месеца. Повествованието на “Прекъснати връзки” е породено от размислите на авторката относно психологията на недобронамерените действия и престъпления, въпреки че криминалната част на романа не е най-съществената в него. Според Любомирска по-важно е читателят да открие причините за това какво кара хората да бъдат лоши и какво в човешките отношения в процеса на времето ги подтиква към подобни действия.
“В моята книга се сблъскват много противоречиви ситуации. Разкриват се сложни семейни взаимоотношения. Те засягат конфликтите между майка и дъщеря, съпруг и съпруга, отхвърляне, травми в детството и последствията от тях. Описаното е много близко до нас както в съвремието, така и по всяко време. С романа си целя да напомня, че е много важно добре да осмисляме нашите действия, които понякога могат да са и фатални”, казва Любомирска.
Действието в книгата се развива във френската област Нормандия, което от само себе си се наложило от историите, случващи се в нея. Авторката опознава този регион от няколкото си посещения там и се влюбва в него. Главните действащи лица в романа са двама души, като основната героиня е психиатър. Тя е потопена във водовъртежа на семейни отношения и е въвлечена в разкриването на престъпления. Много от читателите казват, че успяват да се припознаят в някои от героите и ситуациите, и това прави книгата много близка до тях, казва авторката.
Светлана избира темата на романа си, защото по образование е психолог. Тя завършва специалността в по-късна възраст, водена от това, че винаги се е интересувала от човешките отношения, връзки, поведение и реакции. Нейните размисли по тези въпроси всъщност са причина за отключването на историята на романа в мислите ѝ. Авторката казва, че не се асоциира с психиатърката от произведението си, но винаги ѝ се е искало да попадне в подобна ситуация като нея.
“Целта на моето обучение по психология беше точно тази – да напиша книга на такава тема. Звучи някак пророческо, но наистина се случи. Всеки човек в живота си неслучайно предприема определени действия, дори без да осъзнава къде ще го доведат, но вътрешното чувство винаги води в определена посока”, споделя Светлана, която споделя, че се асоциира с друга героиня от книгата, но не желае да разкрие пред читателите си коя е тя. Според нея книгата е насочена към широка аудитория, въпреки че досега читателите ѝ са предимно жени. Авторката смята, че тя може да им бъде от помощ и дори да предотврати вземането на решения, които биха били фатални за тяхното бъдеще.
Любомирска е посветила почти целия си живот на изкуството. По тази причина тя преплита в книгата си любовта към него, към красивото и естетиката. Авторката формира своя роман на базата на целия си житейски опит, като се опитва да го сподели по-успешно и достоверно чрез това, което пише. В момента авторката вече подготвя следващата си книга. Тя ще е като продължение на “Прекъснати връзки”, която завършва с отворен край, и отново е свързана с двамата главни герои, но в нея действието се развива на друго място и при други обстоятелства, разкрива Любомирска.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново