Търновска художничка е сред отличените в международна изложба

Публикувано на пт, 4 юни 2021
487 четения

Художничката Магдалена Петкова от В. Търново е сред участниците, отличени със специална поощрителна награда от международна изложба конкурс, в която се включват над 300 творци от 20 държави. Творческата надпревара се провежда за втора поредна година от Исторически парк до село Неофит Рилски и е на тема “Българската азбука”. Времевият период, пресъздаден върху платната на участниците, обхваща периода от създаването на българската азбука до края на XV в., като целта на събитието бе създаването на повече картини на историческа тематика.
В конкурса се включват участници от България, Армения, Франция, Русия, Сърбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Холандия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния. Откриването на изложбата бе на 1 май, а самото награждаване на победителите на празничния 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Дотогава течеше надпреварата, в която посетителите на сайта на организаторите и разгледалите изложбата на живо в парка можеха да гласуват за своите фаворити. В оценката на творбите се включва и професионално жури в състав проф. Маргарита Ваклинова, проф. Аксиния Джурова и художникът Андрей Янев.
Маги Петкова се включва в конкурса с картина, озаглавена “Бащи на българската идентичност”, на която са изобразени княз Борис I, Климент Охридски и Наум Преславски. “Поканата за участие от страна на организаторите беше голямо предизвикателство, тъй като самата аз непрекъснато съм в търсене на нещо ново, опитвайки се да се развивам не само в живота, но и в творчеството си. Първоначално имах колебание какво точно да нарисувам, но се спрях на тези образи, тъй като Климент Охридски и Наум Преславски са двамата най-значими за българската държава ученици на Кирил и Методий. Те са учителите, които стоят в основата на българската образователна традиция и създатели на кирилицата. А княз Борис I възлага сътворяването на българската писменост и обучението на български свещеници”, разказва Магдалена Петкова. Допълва, че на заден план е изобразен и образът на Ангеларий, който е близък сподвижник на славянските просветители Кирил и Методий.
Предизвикателство за нея се оказва и работата върху платното, което е с размери 90х110 см. Художничката споделя, че не е имала достатъчно време за подготовка, но въпреки това в рамките на около месец успява да завърши творбата си.
“За краткото време на подготовка, което имах самата аз, научих много неща и си припомних други, свързани с нашата азбука, които бях забравила. Започнах да търся информация за облеклата, носени по това време, за самия бит и интериора – всичко, което съпътства създаването на едни достовени образи”, разказва художничката. След откриването на изложбата успява няколко пъти да посети Историческия парк, за да разгледа картините и на останалите участници, разделени в две категории – възрастни и деца.
“Кирилицата е национално богатство. Тя е символ на нашата идентичност. Създадените от Климент Охридски букви са доказателство за далновидността на българските държавници, които съзнават, че развитието на духовната сила е не по-малко важно от военната мощ на една държава”, допълва още Маги Петкова. Нейната картина е сред отличените в творческата надпревара и вече има инерес към творбата, споделя талантливата художничка. Казва, че е впечатлена от мащабния формат на конкурса, който е бил отворен за участие и за деца, давайки им възможност да изявят своя талант и да ги провокира към нашата история. На този етап творческите планове на Маги Петкова са концентрирани върху организирането на нейна самостоятелна изложба, както и участие в следващото издание на международния конкурс.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново