Търновката Петя Илиева с уникален проект за популяризиране на културното наследство

Публикувано на чт, 30 май 2019
315 четения

Художничката Петя Илиева, която е родом от В. Търново, подготвя атрактивен проект за популяризиране на културното наследство. Той ще бъде реализиран на територията на София съвместно с посолствата на Азербайджан, Индонезия и Италия в България. Интерес и участие към проекта “Art4Diplomacy” са заявили 35 посолства, акредитирани у нас.
Градският арт проект има за цел да популяризира фолклорните мотиви на страните участнички и да ги организира заедно с българските елементи, показвайки, че всички нации са по-скоро идентични, отколкото различни. Първоначално проектът предвижда декориране на електрически кутии в централните части на столицата със символи на всяка държава. Върху половината от кутиите ще бъдат изобразени български фолклорни мотиви, а върху останалата ще има мотиви от културното наследство на някоя от участващите страни, свързани в хармонична симбиоза. На базата на тези мотиви за всяка държава ще бъде разработен съответният колаж. След това във втората фаза на проекта ще се проведе изложба, в която ще бъдат включени колажните плакати. Експозицията ще бъде под патронажа на първата дама Десислава Радева и е насрочена за периода 24 септември – 6 октомври.
“Вярваме, че проектът, заедно с популяризирането на разнообразното културно наследство на участващите страни, ще предостави отлична възможност за българите да опознаят културата на другите страни и да открият нови перспективи за бъдещо стърудничество в съответната област. Надяваме се, че цветните акценти ще внесат приятно разнообразие и ще събудят любопитството на хората, минавайки покрай тях”, споделя Петя Илиева. Проектът вече е подаден в Столична община от нейно име и от името на посланиците на Азербайджан д-р Наргиз Гурбанова, на Индонезия – Астари Ражид, и на Италия – Стефано Балди. Ръководителите на 35-те чужди мисии в България са получили разрешение от техните външни министерства за участие в атрактивната инициатива.
Търновката Петя Илиева завършва Националната художествена гимназия “Илия Петров” в София, след което се връща в родния град и продължава образованието си със специалност “Живопис” във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”. В периода 1997-1999 г. завършва във Виена “Реставрация на стенопис”. Нейни картини с български шевици и фолклорни елементи са представяли България на шест континента. Сред най-нетрадиционните места, на които авторката е показвала своите творби, е Антарктида. През 2015 г. картините са били подредени в специален кът в Българската база “Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън по време на предстоящата 24-та експедиция. Талантливата дама признава, че е посветила творчеството си на българските шевици дълго преди фолклорните мотиви и народните носии да станат модерни. Това е нейният оригинален начин да представи страната ни по света. Нейна картина притежава дори френският президент Емануел Макрон, подарък от съпругата на българския президент Десислава Радева за първата дама на Франция Бриджит Макрон.
Художничката има самостоятелни изложби в над 15 държави на шест континента Австрия, Франция, Белгия, Испания, Великобритания, Чехия, Украйна, САЩ, Индия, Китай, Япония, Оман, Ливан, Антарктида и др. Участвала е също в 22 международни пленера в Европа, Азия и Африка.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново