Търновката Магда Борисова е номинирана за наградата “Дора Габе”

Публикувано на вт, 11 Сеп. 2018
208 четения

Великотърновката Магдалена Борисова е номинирана за Националната литературна награда “Дора Габе”. Призът е учреден от Община Добрич и се присъжда на всеки пет години на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.
Магда Борисова е автор на драматургични текстове, поет и писател. Тя е предложена за отличието от Театрално-музикален продуцентски център – Варна, където се играе нейната пиеса “Сън”.
Aвторката има принос за развитието на новата българска детска драматургия и завръщането на детската аудитория в театралните салони. Нейните пиеси се играят с огромен успех на сцените на Варна, Шумен и Русе. Има вече пет пиеси, получили театрална реализация, три от които са поставени на сцената на Варненския драматичен театър “Стоян Бъчваров” – “Голямото коледно приключения на…” и “Голямото коледно приключение 2” и “Сън”. Спектаклите са поставени от режисьора Стоян Радев Ге. К.
Освен за деца, Магдалена Борисова пише и за възрастни, и то не само в драмата. Носител е на много литературни отличия. През 2017 г. издава първата си книга – сборник с десет пиеси за деца за драматичен и куклен театър. Предстои отпечатването на втори сборник с пиеси за възрастни.
Наградата “Дора Габе” ще бъде връчена на 11 октомври в Добрич за четвърти път. За приза са номинирани още поетът, писател и изследовател Драгни Драгнев и поетесата Камелия Кондова.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново