Световноизвестният писател Ерик Уайнър става почетен доктор на ВТУ

Публикувано на ср, 12 юни 2019
457 четения

Световноизвестният журналист, писател и пътешественик Ерик Уайнър ще бъде удостоен с почетната титла “Doctor honoris causa” на Великотърновския университет. Той ще получава приза с решение на Академичния съвет за приноса му като медиатор в диалога между народи и култури по глобални, социални, междурелигиозни и междукултурни въпроси, уточни  проф. Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет на ВТУ.
Предложението за удостояване на Ерик Уайнър с почетната титла на ВТУ е на Филологическия факултет и е подкрепено от Историческия факултет. В мотивите се посочва, че писателят има принос по темите свързани с духовното измерение на живота в нашето съвремие, за преклонението му пред книгата и за популяризирането на пътеписния жанр.
Процедурата по предложението за удостояването му с почетното звание е започнала от март, а писмото с мотивите и решението на академичната общност до Ерик Уайнър е изпратил ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Връчването на почетното звание на Ерик Уайнър ще се състои на 17 юни от 13,30 часа в Ректората на ВТУ.
Ерик Уайнър е автор на книгата “География на блаженството”, включена в класацията на “Ню Йорк таймс” за най-добрите бестселъри на всички времена. Негови са и книгите “Човек търси Бог” и “География на гения”. Преводачите на български език Нейко Генчев и Илка Чечова са възпитаници на Филологическия факултет на ВТУ, припомни проф. Ценка Иванова. Тя уточни, че благодарение на великотърновското издателство “Фабер” книгите на Ерик Уайнър са достояние на българските читатели.
Ерик Уайнър ще гостува в България по покана на БТА и ще бъде гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции, чийто домакин е Българската телеграфна агенция.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново