Световноизвестни музиканти и 12 таланти с увреждания свириха заедно концерт от Моцарт

Публикувано на чт, 27 сеп. 2018
131 четения

При препълнена зала, много сълзи на близки и гости и продължителни аплодисменти 12 малки таланти от Дневния център за деца и младежи с увреждания “Дъга” във В. Търново изпълниха заедно със световноизвестни музиканти част от концерт за оркестър и пиано на Моцарт. Съвместната инициатива е резултат от международния научен проект “Свиренето на пиано като метод за рехабилитация”, осъществен между “Дъга” и германската фондация “Маркус Вюрф” за хора с увреждания в Мюнхен. Неин представител е детският невроортопед проф. Рене Лампе от Техническия университет на града, която лично присъства на концерта. В него се включиха и световноизвестният пианист Анна Гурари и диригентът Гуидо Горна, който е адаптирал Моцартовия концерт за деца с увреждания.
Решихме да предложим нещо по-различно и разнообразно на нашите деца в “Дъга”, потърсихме музикален педагог да ги занимава по музика. Така провокирахме умението им да свирят на електрически пиана и сега на концерта, разказа Светлана Хаджийска, директор на Дневния център. Те изпълняват две различни по трудност партии, съобразно техните възможности. До тях има и ментори, а те са от персонала на “Дъга”, които ги насочват към нотите. Затова до края на годината ще се опитаме да намерим финансиране и да продължим уроците по музика. Очаква се проф. Лампе да осигури средства от немска страна, заяви Хаджийска, която също е пред пианото с едно от децата. Тя допълни, че подготовката за концерта е започнала през март с 20 деца, но накрая са останали 12.
Преди да започне обучението по музика на децата с увреждания, са им направени изследвания върху активността на ръката и музикалния слух от научния екип по детска невроортопедия и церебрална пареза под ръководството на проф. Лампе. Нейните изследвания са подкрепени щедро от Фондация Вюрф в Кюнзелзау и от Фондация “Бул Щромайер” в Мюнхен. Фондация “Вюрф” радушно е поела транспорта на синтезаторите от Мюнхен до В. Търново. Хаджийска допълни, че връзката на “Дъга” с немските учени е осъществил известният политик д-р Ханс Петер Ул, а за реализация на проекта е помогнала и Мариела Тодорова. Директорката допълни, че колегите ѝ са много щастливи от успеха на децата, от които едно определено има голям музикален талант. Освен това такъв съвместен концерт се изпълнява за първи път в България. Гордост за нас е, че в концерта участва и световноизвестната пианистка Анна Гурари, която е носител на две награди ЕХО в категория “Класика”. А това е най-високото отличие за музикант, коментира Светлана Хаджийска.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново