Специалисти от музея почистиха християнските реликви от новооткрития храм на Трапезица

Публикувано на ср, 12 Сеп. 2018
455 четения

Вече са почистени и консервирани металните паметници на християнския култ, които бяха открити от археолога доц. д-р Деян Рабовянов в олтара на църква № 22 на крепостта “Трапезица”. Уникалните находки датират от IX до XIV век и са обработени от специалистите в Лабораторията за консервация и реставрация на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Отличната работа в консерваторското ателие позволява тези представителни експонати да бъдат изложени в музея на историческия хълм и да се видят от туристите в пълния им блясък.
В колективната находка има девет цели и половинки бронзови кръстове-енколпиони, части от бронзов и железен процесийни и хоругвени кръстове, оловна евлогия, фрагмент от меден обков с многофигурна композиция. Сред религиозните предмети се отличават фрагмент от рамо на бронзов процесиен кръст с апликирана релефна украса, който датира от XI – началото на XII век, както и железен хоругвен кръст с разцъфнали краища и отчупен шип за дръжката с датировка X-XII век. С прецизна изработка се отличава меден кръст-обков, украсен с релефни пъпки и апликирана шнуровидна рамка, пригоден вторично за приковаване или пришиване, който е изработен в периода X-XII век.
Впечатляващ е и бронзовият кръст-енколпион с релефно изображение на Разпятие Христово с бюстови фигури на св. Богородица и св. Йоан Богослов, датиращ от X-XI век. Друг бронзов кръст-енколпион е с релефно изображение на св. Богородица Оранта и медальони с бюстови фигури на светци е изработен през Х век. Сред бронзовите кръстове-енколпиони има и с рамене с релефни пъпки в ъглите, датиращи от XI век, с гравирано изображение на св. Богородица Оранта от Х-XI век, с гравирано изображение на Разпятие Христово с надпис ICXC NIKA от X – началото на XI век, с гравирана украса и гнезда за инкрустации от края на X – края на XI век. С изработката си се отличава и бронзов кръст-енколпион с релефни изображения на Богородица с младенеца и Разпятие Христово, по който са гравирани изображения в медальони. Той датира от втората половина на XII – началото на XIII век. В колекцията има бронзов касетъчен кръст с филигранна украса и инкрустирани бисери от края на Х-XII век, фрагмент от оловна евлогия с тронно изображение с датировка XII – началото на XIII век и фрагмент от бронзов обков с емайлова украса, представящ евангелска сцена с датировка XIII-XIV век.
“По-голяма част от реликвите са по-стари с векове от църквата, която е построена в началото на XIV век. Те показват християнската традиция и жертвоготовността на населението на старата българска столица. Паметниците на християнския култ са изработени в най-добрите византийски ателиета, но сред тях има и творби на западноевропейското изкуство. Сред тях са бронзовият обков на икона или книга с евангелска сцена, покрит със син емайл, който е произведен в ателие във френския град Лимож”, обяснява доц. д-р Деян Рабовянов от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН.
Църква № 22 се намира в южния сектор на средновековния град и бе разкрита през миналия археологически сезон. Храмът е разположен на север от улицата и е с широчина повече от 6 м, а дължината му е над 12 м. Той е с типичния за епохата еднокорабен и едноапсиден план, обясни ръководителят на археологическия екип. Според доц. Рабовянов храмът вероятно е построен през 30-те години на XIV век. В този период е изпълнена и богатата стенописна украса на християнския паметник. По време на разкопките археологът е открил и голямо количество фрагменти от фреските, които също са били обработени. Вътрешността на църквата, претърпяла едно преустройство, е заета от множество гробове. На север и изток от нея се развива некропол, допълва археологът. Той не скри очакванията си при проучванията на църквата този сезон колекцията от творби на християнското изкуство да се увеличи, обогатявайки не само фонда на музея във Велико Търново, но и познанията ни за християнската култура на старата българска столица.
Паралелно с разкопките в южния сектор на Трапезица се работи и в северния сектор, като експедицията там ръководи проф. Константин Тотев. Скоро ще започне проучването на другия нов християнски храм в крепостта – църква № 21, където ще работи екип с ръководител доц. д-р Мирко Робов. И трите екипа осъществяват дългогодишната проучвателска програма за изследване на българската средновековна столица, разкривайки части от укрепителната система, уличната мрежа, жилищната архитектура и християнските храмове в крепостта “Трапезица”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново