Спасяваме културния живот с финансови облекчения за творците

Публикувано на вт, 19 май 2020
129 четения

Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”

Културният живот в Община В. Търново започна да се “възражда” след двумесечния си застой заради извънредното положение в страната. Предвид продължаващата извънредна ситуация обаче неговото възобновяване ще става постепенно и с известни промени, информира Нелина Църова, директор на Дирекция “Култура, туризъм и международни дейности”.
“Имаме готовност да посрещнем всички събития, които организаторите могат да реализират, но засега те не могат да дадат категоричен отговор. Затова действаме поетапно. За по-големите събития все още няма яснота, тъй като те са и по-сложни за осъществяване, а част от знаковите като старопланински събор “Балканфолк” отпаднаха”, сподели Църова. Към момента може да се каже, че на 25 юни в Габровци ще се проведе симпозиумът “Изкуство – природа”, който за поредна година се организира от Арт група “Дупини”. Този път той няма да е в международен формат, а само с национално участие. След като стана ясно, че през летните месеци – юли и август, отново ще се състои Международният театрален фестивал “Лято, кукли и приятели”, Община В. Търново организира и един месец – юни, с детски спектакли на открито, в който малчуганите ще могат да гледат спектаклите на великотърновския театър “Весел”, които ще предхождат другото театрално събитие, допълни Църова. Фестивалът “Сцена на вековете” към днешна дата остава под въпрос, а организаторите на Международния фолклорен фестивал все още обмислят някакъв редуциран вариант. Засега има уверения, че “Миндя рок фест” ще се проведе и тази година, но в по-стеснен формат, а “Дикси джаз фест” ще е само с национално участие, поясни Църова.
“Аз лично проведох разговори с всеки от организаторите. За съжаление много от предварителните уговорки отпаднаха. Дори наложените ограничения за броя репетиращи или концертиращи музиканти на едно място също оказва влияние на плановете ни. Подготовката за някои от събитията е много трудна и невинаги може да се случи при настоящите условия”, посочи още тя.
Църова добави, че от страна на администрацията ще бъде внесено предложение за одобрение от Общинския съвет, с което ще се поиска при организиране на събития в Летния театър да се плаща наем според заетостта на местата. В момента тя трябва да е до 30 процента, затова предложението е наемът също да бъде в такъв размер. Другото предложение е Изложбени зали “Рафаел Михайлов” да работят без заплащане от страна на организаторите на събития до края на годината, като двете мерки биха подкрепили творците в този труден за тях момент. Заседанието на Общинския съвет ще се проведе на 28 май и тогава предстои да бъде взето решение по този въпрос, поясни Църова и припомни, В. Търново беше първият град в България, който отвори всички свои музеи за посетители. Интересът към тях е голям. Това е видно и от инициативата в Никополис ад Иструм тази събота и неделя, която привлече стотици хора. “Има жажда за подобни събития и ще се постараем да осигурим някакъв културен живот, доколкото е възможно. Все пак ще се опитаме да направим това, което можем, без да снижаваме качеството. До момента вече имаме немалко запитвания за концерти в Летния театър, но все още нямаме сключен нито един договор за това, така че да не бързаме, каза Църова.
Николай ВЕНКОВ
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново