София Филм Фест отново е във Велико Търново с Лятно кино на открито

Публикувано на вт, 4 юни 2019
670 четения

За втора поредна година екипът на София Филм Фест и Община Велико Търново предлагат на киноманите в старата столица Лятно кино на открито. Осмото издание на София Филм Фест във Велико Търново се реализира и с подкрепата на Националния филмов център и веригата киносалони Europa Cinemas.

Форумът стартира на 17 юни и в рамките на пет дни ще представи в парк „Марно поле“ едни от най-важните, силни и трогателни филми на 2018 година – сред тях са носителя на Златна палма, както и на множество престижни международни награди. Цената на билета за кино е 4 лева, „билет за двама“ е на стойност 7 лв., а ако си вземете билети за повече от 2 филма – цената става 3 лева. Всички прожекции са с начален час 21,00 – след залез слънце.

Фестът стартира на 17 юни (понеделник) с едно от най-новите български заглавия „ИРИНА“ – пълнометражен дебют на режисьора Надежда Косева. Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя – уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш… Очаквайте специален гост – главната актриса във филма Мартина Апостолова, която вече получи многобройни награди от престижни международни фестивали за своето изпълнение! Тя ще представи филма пред публиката във Велико Търново!

Във втората фестивална вечер – 18 юни (вторник) – ще бъде представен носителя на „Златна палма“ от Кан’18 – „ДЖЕБЧИИ“, а негов режисьор е майсторът Хирокадзу Корееда. След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки…

„ДОВЛАТОВ“ е новият филм на Алексей Герман-младши, представен премиерно на Берлинале миналата година, който за първи път обръща камерата към родния си град – Ленинград (днешен Санкт Петербург), за да представи живота на младите съветски писатели по онова време. „Довлатов“ разказва за шест дни от живота на брилянтния, ироничен писател Сергей Довлатов, който гледа далеч отвъд тесните граници на Съветска Русия през 70-те години. Заедно със своя приятел поета Йосиф Бродски, той се бори да запази собствения си талант и почтеност, докато наблюдава как техните приятели артисти се сблъскват с безскрупулната държавна машина. Впоследствие те ще избягат от потисническия режим като емигрират в Ню Йорк, губейки всичко, което са имали у дома. „Довлатов“ прекрасно и предизвикателно предложение за киновечер – денят е сряда, 19 юни.

Публиката на Велико Търново ще види и най-новата творба на турския режисьор Нури Билге Джейлан „ДИВАТА КРУША“, на който България е една от държавите копродуценти. Премиерата му беше в конкурсната програма на Кан 2018, където специалисти и публика го посрещнаха с овации. Филмът разказва историята на младия Синан, страстно влюбен в литературата, чиято мечта е да стане писател. След завръщането си в своя роден град в Анадола, той се опитва да намери средства, с които да издаде своята книга, но е преследван от различни проблеми, включително и дълговете на баща му… Съдбата често си играе с хората и обича да поднася изненади… Прожекцията на филма е предвидена за 20 юни (четвъртък).

Новият филм на Аличе Рорвахер – „ЩАСТЛИВИЯ ЛАЗАРО“, беше удостоен с награда за най-добър сценарий от Кан 2018 и още десетки отличия в цял свят, а неговата авторка беше поканена в журито на основната конкурсна програма на 72-рия филмов фестивал в Кан през 2019 година. „Щастливия Лазаро“ е разказ за срещата между един млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят… Филмът на Аличе Рорвахер може да бъде видян във Велико Търново на 21 юни (петък).

„София Филм Фест във Велико Търново” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, както и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново