Скулптура на проф. Стефан Лютаков ще краси арт пътека в немски град

Публикувано на чт, 25 окт. 2018
221 четения

Монументална скулптурна композиция на проф. Стефан Лютаков от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” беше инсталирана и официално открита преди броени дни в немския град Редницембах. Скулптурата се нарича “Пасаж” и е реализирана по покана на кмета на града и на сформирания от него консултативен съвет по изкуствата.
“Рибите са често срещан елемент в моята скулптура. Човекът е натоварил рибата с много символичен, алегоричен и дори религиозен смисъл. Свързваме я с живота, с началото на света, плодородието и т.н., но моето чувство и интерес към нея е необяснимо личен”, споделя авторът. Той допълва, че композиционното решение на “Пасаж” се е родило от желанието му да даде един нов антигравитационен живот на тежкия камък.
Скулптурата е от 4 части, които сякаш не се докосват – впечатление създадено не само от пластичното и конструктивното хрумване, но и от образа на рибата и нейния свят – водата. “Исках тази творба да въздейства поетично, романтично, да провокира интерес, любов, грижа към един различен свят. Самият аз имам хоби – риболова, което ме свързва директно с природата, с рибите, животните, птиците, насекомите, тревата, цветята, дава храна и идеи за моите пластики. Тази скулптура е и благодарност към рибите за всичко това, което ми дават. Без да се приема буквално, мисля за тази скулптура като за своеобразен паметник на всички уловени от мен риби. Замислих тази творба като екстериорна форма, която ще живее естествено и хармонично в природна среда с надеждата да стане част от нея”, разказва още проф. Лютаков
Преподавателят във ВТУ е изработил своята работа в България, след което тя е транспортирана до Германия. Изработена е от русенски варовик, висока е 210 см и тежи 1100 кг.
Творбата на българина е разположена по “Пътека на изкуството” в Редницембах сред около 50 скулптури, предимно на германски творци. Алеята е с дължина над 8 км. Намира се в природен резерват с красив пейзаж и гледки към града. До всяка скулптура е монтирана табела, представяща автора и концепцията на творбата.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново