Скулпторът проф. Стефан Лютаков: “Трябва да възпитаме у хората във В. Търново вкус към изкуството”

Публикувано на ср, 26 юни 2019
283 четения

Трябва да се направи опит да възпитаме у хората във В. Търново вкус към изкуството и най-вече да покажем малко повече толерантност. Това заяви известният скулптор проф. Стефан Лютаков, който е ръководител на катедрата по скулптура при Факултета по изобразително изкуство при ВТУ “Св. св. Кирил и Методий. Той не скри възмущението си от зачестилите вандалски прояви спрямо произведения на изкуството, разположени в парковете на старата столица.
“За щастие инсталациите, които разполагаме със студентите в парк Ксилифор, се поддържат много добре и не са обект на посегателства като тези в градските паркове. Имам чувството, че са харесвани и обичани от хората и те ги пазят”, сподели професорът. По думите му дървени скулптури на младите автори, които творят на Ксилифор, са с по-конкретен и реалистичен образ, което ги прави по-близки до хората. “При нас посланията са доста ясни, докато пластиките, експонирани в парк “Колю Фичето”, около които се оформи скандал, имаха малко по-абстрактен характер. Те се оказаха по-сложни за възприемане за неподготвената публика”, сподели преподавателят.
Според проф. Лютаков дори един недодялан и незавършен камък би стоял добре в паркова среда. Той посочи, че тези мраморни творби са част от личното творчество на утвърдени автори. Никой от тях не би направил нещо, което да навреди на утвърдения им образ като творци. “Убеден съм, че те не биха направили тези скулптури просто, за да отбият номера. Монументалната фигура на човека, която беше орисувана и доукрасена по някакъв нелеп начин, не заслужаваше това отношение. Авторовата цел тук беше да се покаже един човек, който сега се ражда и създава. Тя е интересна като експресивна пластика. Камъкът бе разкрит с вътрешната си същност и можехме дори да видим неговата структура. Тялото беше полузагатнато, но сравнително отчетливо. Пластиката стоеше прекрасно като обем и мащаб спрямо пространството. Аз бих се радвал да гледам дълго тази работа и мен не ме подразни по никакъв начин”, коментира проф. Лютаков. Той добави, че творбите на останалите автори също са на ниво. Според него В. Търново заслужава да притежава произведения с такава висока стойност, въпреки неразбирането на част от широката публика.
“Бил съм на много места по света. Наскоро посетих Сръбската академия за изящно изкуство в Белград. Разгледах скулптурен парк, който съществува от близо 50 г. Пластиките там бяха фигуративни и изключително абстрактни, но към никоя не бе проявено такова вандалско отношение”, разказа професорът. Той добави, че скулптурите в парка не са опасни чисто физически. По думите му те са опасни за тези, които не ги разбират, защото, когато не разбираш нещо, то те провокира и разкрива твоята безпомощност и неподготвеност. “Тук вече е важна ролята на семейството във възпитанието на детето. Творбите не са за игра и катерене. Нужно е да има уважение към тях като към произведения на изкуството. Не е въпросът да се пазим от скулптурата. Тя е за гледане. Понякога дори не е за разбиране, а за харесване”, добави той.
Преподавателят от ВТУ не скри огорчението, че в град като В. Търново, където има дори катедра по скулптура, има толкова малко произведения на изкуството в паркова и градска среда. Той не пропусна да отбележи и дебата за монумента пред сградата на съда, за който някой наскоро се сети, че бил недодялан. Тази творба седи вече 40 години там и точно сега беше забелязана от недоброжелатели. “Ами ако тези хора видят работи на Хенри Мур, който е титан на световната скулптура, какво ще се случи?! Сигурно търновските меценати ще го обявят за пълен некадърник. Интересното е, че тези хора, които ни опонират в социалните мрежи, не се появяват да разговаряме публично”, заяви проф. Стефан Лютаков.
Николай ВЕНКОВ
сн. Бранимир БОНЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново