СК „Зоки“ спечели голямата награда и Гран при на Международна танцова олимпиада

Публикувано на нд, 25 юли 2021
939 четения

Спортен клуб „Зоки“ – В. Търново спечелиголямата награда и „Гран при“ за най-висок рейтинг на Международната танцова олимпиада в Созопол. Формацията участва с 22-ма танцьори във всички възрасти. Четири дни танцьорите се състезаваха на сцената на Амфитеатъра на морския град. Със соловите си изпълнения болярчетата спечелиха 19 златни, 9 сребърни и 6 бронзови медала. При групите и формациите от 10 танца, с които се представиха танцьорите на „Зоки”, девет са на първо място и един на второ.  Именно поради високото ниво на подготовка, състезателите от клуба спечелиха и Гран при за най-добре представил се отбор и с най-висок рейтинг в цялото състезание. Търновчетата са получили и специална покана за участия от съдията на Украйна.

Сияна Чангова стана най-добър солист във  възраст „Мини“, като с трите си сола се класира на първо място. Най-добър солист във възраст „Деца“ стана Дана Йорданова, която също се класира на първо място със соловите си изпълнения. В най-оспорваната  възраст „Юноши“ наградата за най-добър солист пак е за великотърновска танцьорка – Калина Косева. Всички те, освен купа, получиха и парична награда. Специална награда от 300 евро заслужи и Виктор Цветанов, който беше избран за най-техничен танцьор на световните квалификации. Приз за най-артистичен състезател взе Ная Стоянова на 8 г., разказа хореографът на клуба Зорица Радловска.

При най-малките отлично се представиха Радина Мечкова, с два сребърни медала, и Ана-Карина Широкова, също със сребро за соловото си изпълнение. Първо място и овациите на публиката обраха и най-новите попълнения на СК „Зоки” – 8-годишният Мартин Мечков и най-малкият танцьор на клуба – Габриел, който е на 4 г. Във възраст юноши първо място в стил „модерн“ заслужи Елия Стоянова, а бронз взе Ема Павлова. В стил „джаз“ сребро взе Виктория Русланова, а Преслава Драгомирова също стана втора в стил „мюзикъл“. При най-големите на първо място в стил „модерн“ се нареди Младен Христов , а в стил „джаз“ – Полина Кинова.

Усилената подготовка на децата в клуба продължава и през лятото, като започва с поставянето на нови хореографии. През месец октомври клубът ще празнува 30-годишен юбилей и ще зарадва великотърновци с празничен концерт.

От месец септември ще бъдат разкрити нови групи за деца от 4-годишна възраст, както и нови групи за начинаещи без ограничение на възрастта. Също така се набират танцьори и гимнастици с опит за попълване на сегашните групи, които да представят както В. Търново, така и България, на предстоящите републикански и международни турнири, конкурси и фестивали.

„Чест за клуба е, че от септември хореограф и треньор ще е и Даниел Денев, който направи първите си крачки като танцьор именно в ”Зоки”, а сега е професионален танцьор, хореограф и режисьор на телевизионния формат „Денсинг Старс” – Виетнам. Той е двукратен шампион в шоуто. Денев е креативен директор и хореограф в „Гласът на Виетнам“, „Х-фактор“, „Got To Dance“, инструктор е по „Танцова медитация” и „Танцова терапия”, вицешампион на България по спортни танци“, с гордост сподели Радловска.

Николай ВЕНКОВ

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново