Силен сезон изпрати театър “Весел”

Публикувано на вт, 28 ян. 2020
101 четения

Театър “Весел” изпрати сезон, наситен със събития – спектакли у нас и в чужбина, фестивали и богат афиш от интригуващи и високостойностни заглавия на гостуващи театри от България и чужбина.
Търновският куклен театър бе домакин на първото издание на Международен театрален фестивал във Велико Търново. “Лято, кукли и приятели” се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и Министерството на културата на Република България. Селекцията, осъществена от Веселин Василев, директор на Театър “Весел”, включи разнообразни и провокативни спектакли от цяла България, Испания и Англиия.
Куклениците от “Весел” продължиха традицията да са част от международни фестивали у нас и зад граница. През последната година “Принцесата и граховото зърно” на режисьора Тодор Вълов бе спектакълът, избран да представи България на световен куклен форум в Тирана (Албания) и на международния театрален фестивал “Рачо и Дешка” в Габрово. А с участието си в 24-тия фестивал за деца и юноши в тримилионния град Бурса (Турция) Елка Баланова и Веселин Василев показаха висок професионализъм отново с “Принцесата и граховото зърно”. В специалната селекция за спектакли от Европа, Америка и Азия бяха включени и театри от Турция, Белгия, Русия, Дания, Испания, Аржентина, Иран и Италия. Високата оценка за българския спектакъл бе дадена не само от възторжената публика, но и от театрални критици и журналисти от Истанбул и Анкара, както и от организаторите на феста – организацията за детски театър “АСИТЕЖ”, Фондацията за култура, изкуство и туризъм – Бурса и Община Бурса . За пореден път на световен форум се коментира класата на българската куклена театрална школа – постановката на Тодор Вълов, сценографията на Емелияна Тотева. А търновските актьори отново представиха блестящо своите роли – този път на турски език. След спектаклите, подготвени на испански, английски, румънски, руски и арабски език, това е поредният лингвистичен успех за търновските кукленици.
През 2019 година Театър “Весел” за пореден път получи покана за участие и участва в “Европейска нощ на театрите”. Своеобразната платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство без граници, се проведе едновременно в 11 европейски държави. “Весел” представи своя оригинален прочит на класическата приказка “Принцесата и граховото зърно” по Х. К. Андерсен, както и “Есенен парад” по великолепната музика на Вивалди.
Търновските театрали реализираха десетки представления за своите зрители. През 2019 г. феновете на Театър ВЕСЕЛ от Велико Търново, Варна, Русе, Шумен, Търговище, Плевен, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Ямбол, Сливен и Бургас гледаха любимите “Коледни сънища”, “Лудориите на Малък Сечко”, “Принцесата и граховото зърно”, “Хитър Петър”, “Есенен парад”, “Храбрият оловен войник”, “Телефон 112, позвъни!”, “Цветна приказка”. 21 години след премиерата в репертоар остана и “Пингвинчето Фраки” – първото заглавие, осъществено на сцената на “Весел”. За поредна година търновските деца празнуваха заедно с Театър “Весел”. Със спектакъла “Коледна въртележка” във Велико Търново официално бяха запалени светлините на коледната елха.
Динамика и висок професионализъм – това са отново основните параметри, които очертават предстоящата 2020 година. Версията на “Принцесата и граховото зърно” на турски език е включена в новото издание на Международния театрален фестивал в Измир (Турция). Това е първият фестивал за 2020 г. зад граница, в който Театър “Весел” ще представи театрално изкуство от Велико Търново.
В процес на организация е и второто издание на Международния театрален фестивал “ЛЯТО, КУКЛИ и ПРИЯТЕЛИ” – В. Търново 2020…

loading...
Пътни строежи - Велико Търново