Шестметрова мелница издигат на Царевец за „Теменужката от Монмартър”

Публикувано на вт, 23 юли 2019
147 четения

Шестметрова вятърна мелница, като светеща емблема на бохемския парижки нощен живот, ще издигне на откритата сцена на Царевец великотърновският театър за своя спектакъл „Теменужката от Монмартър”. С шедьовъра на Имре Калман Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” ще участва в Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. Представлението е на 26 юли от 21 часа.

Животът под покрива на една парижка мансарда ще представи на Царевец храмът на Мелпомена във Велико Търново. Там тримата главни герои – музикант, художник и поет, ще споделят своите несгоди в живота, трепети и мечти. Тяхната история по интересен начин се преплита с живота на едно момиче – улична цветарка и певица от квартала на парижката бохема Монмартър, името й е Виолета. Едно най-обикновено бедно момиче, което от улична цветарка по пътя на случайността се превръща в истинска оперетна звезда в театър „Водевил”. Нинон е друга жена, също част от тази компания. Тя олицетворява жената – кокетка – привлекателна, сексапилна и амбициозна, леконравна собретка, която жертва любовта си в името на кариерата. В центъра на любовния триъгълник по стар класически обичай е художникът Раул Дьолакроа, раздвоен в избора си между тези две жени.

„Теменужката от Монмартър” е призната  от световната музикална критика за най-зрялата творба на Краля на оперетата – австро-унгареца Имре Калман. Това произведение е поставило основите на жанра мюзикъл. За първи път в България великотърновският театър поставя спектакъла в оригиналната версия на либретото, написано от Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд. За основа е послужила една малка книжка – „Сцени от  живота на бохемата”. Това е своеобразен бестселър за времето си, написан от  Анри Мюрже. По различни части от нея са създадени още две произведения – върхове в историята на оперното изкуство – оперите „Бохеми” от Джакомо Пучини и Леонкавало.

Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, а диригент-постановчик – Игор Богданов. Сценографията е на Лидия Къркеланова, хореография на Катя Богданова, а хормайстор е Яница Брънзелова. В постановката участват солисти, оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов”. На сцената ще излязат солистите Симона Кодева, Теодора Петрова, Момчил Караиванов, Георги Гърланов и др.

Специален подарък за зрителите ще е аудио-визуалното шоу “Царевград Търнов – звук и светлина”, което ще бъде излъчено след края на спектакъла.

сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново