Семейство софийски професори с обща изложба във В. Търново

Публикувано на чт, 1 юни 2023
279 четения

Семейството художници Лаура Димитрова и Стефан Алтъков откриха премиерно в Изложбени зали “Рафаел Михайлов” във В. Търново съвместната си изложба “Истории”. В нея са включени творби, създадени през последните две години, чрез които авторите представят своята гледна точка към личните преживявания. В тяхната интерпретация те са изчистени, стилизирани и доведени до знаци и абстракции. “Истории” е замислена като пътуваща изложба и след старата столица ще гостува и в други градове на България и чужбина.
“Ние работим от дълги години заедно, но творбите ни са много различни, защото всеки от нас има своята индивидуалност и по-свой начин интерпретира изображението, било то традиционна живопис, рисунки или арт инсталации. Идеята за настоящата изложба дойде след една моя експозиция в галерия “Алма матер” в Софийския университет. Тогава тя бе озаглавена “История”, а сега просто сменихме последната буква и стана “Истории”, разказа Алтъков.
Идеята на изложбата е всеки да разказва визуално свои истории по начина, по който той може със своите изразни средства в областта на изображението. Повечето от тях не са свързани с конкретни преживявания, но има и такива, към които са прикрепени фотографии, за които картината разказва. Едната припомня за състудентите и преподавателя на Стефан в Художествената академия, друга за внуците му, а трета за съпругата му Лаура.
“Аз работя най-различни видове изкуство, защото ми е трудно да се огранича само в един вид. Работите, които показвам тук, са нови и са създадени през последните две години. Някои от тях са представяни в общи изложби, а други публиката вижда за първи път”, казва Димитрова и добавя, че тя гледа на историите по различен начин. Нейните работи представят по-скоро идеята за преживяванията, които са ни впечатлили и останали в нашето съзнание, но са се изчистили от многото детайли и е останало само най-същественото, което е достигнало до нещо стилизирано и абстрактно, пораждащо определено чувство и настроение.
Проф. дн Лаура Димитрова е родена в София. Завършва Националната художествена академия и е член на Съюза на българските художници. От 2013 г. е доктор, а от 2019 г. – доктор на науките.
Тя е професор по декоративни изкуства и комбинаторика и теория на художествения образ в СУ “Св. Климент Охридски”. До сега е представила 31 самостоятелни изложби, от които – 18 в България и 13 в Германия, Франция, Северна Македония; Сърбия, Унгария, Полша. Участвала е в над 200 групови изложби, пленери и арт проекти в страната и чужбина, като е награждавана многократно за своето изкуство.
Проф. д-р Стефан Алтъков е роден в София. Завършва живопис в Националната художествена академия. Получава докторска степен в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, където става и професор по живопис и цветознание. Работи в областта на живописта и рисунката. Член е на Съюза на българските художници. Участвал е в повече от 200 групови изложби и има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина, като негови творби са в много художествени колекции. Присъдени са му редица награди в областта на визуалните изкуства.
Лаура и Стефан имат много приятели художници от В. Търново, с които често участват в различни проекти, пленери и съвместни изложби. Проф. Алтъков по бащина линия е от търновския край, като е участвал и в акредитационни комисии във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.
Изложбата ще остане във В. Търново до 16 юни.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново