Седмица на театъра с две изложби подарява на своята публика МДТ „Константин Кисимов”

Публикувано на чт, 21 мар. 2019
129 четения

Поредица от инициативи за Международния ден на театъра 27 март е подготвило ръководството на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Седмицата на театъра в храма на Мелпомена в старата столица се организира за седма поредна година.

Празничните прояви започват на 25 март с втора премиера на оперетата „Теменужката от Монмантър” на Имре Калман. Тя се играе за първи път у нас в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. Представлението е от 19 часа в голяма зала на МДТ. Режисьор на спектакъла е Бойко Богданов, диригент-постановчик е Игор Богданов, а диригент – Васил Вълчев. Костюмите и сценографията са на Лидия Къркеланова, а хореографията е на Катя Богданова. В оперетата участват солисти, актьори, хор, оркестър и балет на МДТ „Константин Кисимов”.

На 26 март по повод Деня на театъра с две свои заглавия на великотърновска сцена гостува Театрално-музикален център – Кърджали. От 16,30 часа те ще представят детския спектакъл „Безопасна приказка“ от Илия Деведжиев. В 19 часа започва постановката „Няма места“ с участието на актрисата Мая Бежанска. Това е иронична и свежа българска комедия на абсурда, подхранена от характера на времето, в което живеем. Пиесата е с поощрителна награда от Осмия национален конкурс за драматургия „Иван Радоев”.

Празничният 27 март по традиция е Ден на отворените врати във великотърновския театъра. Тогава в храма на Мелпомена ще бъдат открити две интересни изложби, инициирани и организирани от Алфидин Раифов, зам.- директор „Маркетинг, продажби и реклама”в МДТ. Първата е със сценични плакати на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ при Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет. Във фоайето на МДТ ще бъдат подредени 25 творби, посветени на изкуството на театъра, операта и балета. Официалното откриване е в 17,30.

Половин час по-късно ще започне традиционният тур зад кулисите на театъра. За първи път в специална изложба ще бъде представено ретро театрално оборудване, което е част от фонда на МДТ „Константин Кисимов”. Стари прожектори, озвучителна техника и др. са събрани в експозицията.

Вълнуващата разходка зад кулисите е специален подарък от екипа на търновския театър към любимата публика. В ролята на екскурзоводи ще влязат младите актьори Силвия Шекилова, Добринка Тосева, Стоян Борисов и Георги Димитров заедно със зам.-директора Алфидин Раифов. По време на обиколката почитателите на изкуството ще могат да видят отблизо как се случва магията на театъра. Хора от техническия екип ще запознаят гостите с най-голямата гордост на театъра – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Дори Народният театър “Иван Вазов” в София не притежава някои от екстрите, които ползват търновските театрали за постановките си.

След тура зад кулисите ръководството на МДТ „Константин Кисимов” ще покани своите гости на коктейл и приятен разговор с актьорите от театралната трупа. В централното фоайе на театъра почитателите на изкуството ще могат да се снимат и да разговарят в неформална обстановка със своите любимци от сцената.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново