Седем национални обекта проучват археолози от търновския филиал на БАН

Публикувано на вт, 13 Авг. 2019
459 четения

Седем национални обекта ще проучват през този сезон археолозите от великотърновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Доволни сме, защото всички представени от нас проекти получиха одобрение за финансиране от Министерството на културата, не скри удовлетворението си директорът на филиала проф. д.изк. Константин Тотев. Проучванията на три от обектите ще се осъществят с държавни средства от МК, а останалите четири са спасителни разкопки.
Двама нови специалисти са назначени след конкурс в екипа на филиала. Така археолозите, които работят на щат към Института в старата столица, стават общо петима. Гл. ас. д-р Стоян Михайлов е новият нумизмат, поел поста от доайена в тази област проф. Константин Денев, който се пенсионира. По-младият му колега, спечелил конкурса, има около 50 публикации, посветени на античната и средновековната нумизматика. Ас. д-р Стилян Иванов, специалист по антична и средновековна керамика и е натрупал опит в проучването на редица знакови обекти в страната, като античния град Хераклея Синтика и средновековната крепост “Русокастро”. Част от екипа е и докторантът Венко Иванов, който е посветил своето проучване на жилищната архитектура от Столично Търново.
Повече от три месеца продължиха спасителните разкопки на доц. д-р Деян Рабовянов от търновския филиал по линията на Северния магистрален газопровод край село Иванча, община Полски Тръмбеш. С него работиха гл.ас. Михайлов и ас. Иванов. Вчера доц. Рабовянов поднови проучванията на крепостта “Бузово кале” край село Бузовград, Казанлък, които се финансират с целева субсидия от МК. Той ръководи експедицията там от 2016 г., а откритията му подпомагат развитието на културния туризъм в региона. През септември археологът ще продължи работата си на хълма Трапезица във В. Търново.
Стилиян Иванов е работил на два обекта край Димитровград, които са разположени по трасето на интерколекторната връзка между България и Гърция. Сега, след около 40-годишно прекъсване, той ще възстанови проучванията на средновековната крепост до село Дебнево, Троянско, която може да се окаже и град. Разкопките на този външен обект за търновския филиал също се осъществяват с финансиране по линия на МК.
Около 60 000 лв. са подсигурени от министерството за разкопките на крепостта “Трапезица” в старата столица. На този обект тази година ще работят три археологически екипа. В края на август ще стартират проучванията на доц. Мирко Робов, който разкрива епископска резиденция и църква в югоизточната част на хълма. Проф. Константин Тотев ще продължи разкопките около Западната крепостна стена, а доц. Рабовянов в квартала южния сектор на крепостта.
Проф. Тотев ръководи и спасителните разкопки в района на средновековния манастирски комплекс “Великата лавра”. Там до края на август се извършва укрепване на свлачището в подножието на крепостта “Царевец”, което засегна ул. “Св. Климент Охридски” в частта ѝ около храма “Свети 40 мъченици”.
Златина ДИМИТРОВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново